Pagina's

zaterdag 27 juni 2015

Tutorial kleine bolletjes rand haken

De afgelopen dagen was ik bezig met het project wat ik in het begin van de week liet zien. Ik wilde er een mooie rand aan haken. Een bolletjes rand. Ik had al een paar keer de leuke gehaakte randen langs zien komen op het internet. Dus zocht ik een tutorial op. Ik vond er een en begon vol goede moed. Maar dat viel vies tegen. Hij werd helemaal niet zoals ik hem in gedachten had. Grof, groot met lange lussen.

Mannie heeft vaak wel een mening over dingen. Dus mocht hij mee kijken. Meebeslissen. En hij was het met me eens. Misschien moet je een ander randje bedenken raadde hij me aan. Lief van hem. Dat advies. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde een bólletjesrand!

En dus probeerde ik. Minder stokjes, minder lossen, meer stokjes, meer ruimte tussen de bolletjes. Het werd het allemaal niet. Tot ik met de moed der wanhoop me vanavond opnieuw aan het randje waagde. En toen ineens had ik het. Een lief, klein, schattig randje. Met lieve, kleine bolletjes. En om anderen mee te laten genieten van mijn uitvinding hier een omschrijving.

Haak eerst een toer vasten om het werkstuk waar de rand moet komen. Haak dan als volgt:
 5 lossen
 Steek in de 3e losse vanaf de haaknaald.
 Sla de draad om de naald
 En haal de draad door de voorste lus. Nu zijn er 2 lussen op de naald.
 Sla de draad weer om de naald.
 Steek nu weer door de derde losse van de 5 lossen ketting. Haal weer een lus op door de draad om de naald te slaan en de draad door de voorste lus te halen. Steek zo in totaal 4 keer in. En sla steeds tussendoor de draad om de naald.
 Na de 4e keer heb je 8 lussen op de naald.
 Sla nu de draad om de naald en haal door alle lussen op de naald. Dit is best een gepriegel. Soms deed ik het in stukjes. Het is belangrijk dat je de lussen goed los ophaalt en niet te veel aan de draad trekt tijdens het omslaan.
 Nu nog 1 halve vaste in die zelfde 3e losse van de 5 lossen ketting.
 Haak 2 lossen
1 halve vaste in de 2e vaste in de basisrand. 

Deze stappen steeds herhalen tot je hele rand klaar is. Nu heb je dus een rand met lieve, bescheiden kleine bolletjes en is de ruimte tussen het project en de bolletjes en de bolletjes onderling niet te groot.

Ik hoop dat je er iets mee kan. Als je zelf nu ook zo'n leuke bolletjes rand haakt vanaf deze tutorial laat dan even een berichtje achter of stuur een fotootje. Altijd leuk om te zien hoe anderen het weer doen. Dat inspireert me weer om vaker tutorials te schrijven.

zondag 21 juni 2015

Steekje bij beetje

Tussen al het inpakken door doe ik heus nog wel wat. Ik heb precies 2 projecten apart gelegd voor mijzelf. Eerst had ik er 1 in gedachten. Maar deze sloop tussendoor. Het gaat echt steekje bij beetje. Elke keer een stukje. Soms even in de auto als ik toch moet wachten op de pont. Of zelfs alleen tijdens de overtocht. Soms een paar toertjes voor de tv. En soms is er daar ineens een gouden momentje waarop er ineens tijd over is. Een morgen bij buurvrouw bijvoorbeeld. Of die heerlijke uurtjes in de speeltuin. Waar Bolleboos en Doerak zich heerlijk vermaken en ik naast het schommel duwen, klimrek kunsten bewonderen en het helpen op de kabelbaan mijn toertjes vol haak.

Op het moment ben ik vooral hier aan bezig.
 Iemand enig idee wat het gaat worden?
Hier nog een close-up. Raad maar wat het wordt. En laat je vooral niet verleiden door bekende patronen of herkenbare strepen...

Binnen kort meer....

vrijdag 19 juni 2015

Telefoonhoesje met steken van de crochet along deken 2014

Zo. Het huishouden is klaar voor vandaag. Mijn nieuwe multifunctionele stoomreiniger uitgeprobeerd. Woensdag avond kwam hij binnen. En gisteren tijdens de badkamer schoonmaak was ik nog niet helemaal overtuigd. Maar vandaag wel. Ik heb mijn gasfornuis schoon gestoomd. Mijn aanrecht onder handen genomen. (of onder stoom) En de vloer er mee gedweild. Ik kan niet anders zeggen dan: 'Geweldig.' Hoe hardnekkiger de vlek, hoe langer je stoomt. Uiteindelijk scheelt het heel veel boenwerk. Dus heel veel energie. Ik kreeg er gewoon plezier in. Dat wil wat zeggen. Door het inpakken van al onze spullen blijft het huishouden een beetje achter. Het was een chaos in de woonkamer. Overal zwierf speelgoed. Rommel die tevoorschijn was gekomen tijdens het inpakken. Bonnetjes en briefjes die ook maar gewoon tussen de rest waren beland. En onder de tafel en de bank zwierf inmiddels ook het nodige. Tijdens het opruimen werd ik gewoon chagrijnig. Meestal knap ik dan niet op van een rondje dweilen en soppen. Deze keer dus wel. Maar voor ik een uitgebreide review van mijn stoomreiniger ga schrijven ga ik maar snel over op het onderwerp die ik in deze blog wil behandelen.

Doerak wilde dolgraag ook op de foto. Nou vooruit hoor meid. Je staat er op. Net als mijn fantastische stoomreiniger ;-)
Een tijdje geleden vroeg mijn zusje, wanneer heb jij nu eens Whatsapp op je telefoon. Ik wil met je kunnen Appen. Ik grapte dat ze me mocht sponsoren. Als ik geld overhad zou ik eens over een smartphone nadenken. Inkoppertje natuurlijk. Daar had ik simpel weg geen geld voor over. Ik had een prima foontje. Die had mij 20 euro gekost met 10 euro beltegoed. En hij was pas 3 jaar oud. Kon nog jaren mee. Ik kon er mee bellen en sms'en. En hoefde eens in de 2 weken mijn batterij op te laden. Wat wil een mens nog meer? Nou Appen misschien?

Zusje lief had wel een oplossing. Je krijgt gewoon een oude van mij. Wat was dat lief! Ze hield woord. Na een tijdje gaf ze mij haar oude telefoon. Hij is nog prima. Ze maakte meteen een familie App aan. En een zussen App. En sindsdien ben ik dus in het rijke bezit van een smartphone. Regelmatig trilt er een App binnen. Ik maak er foto's mee, check even mijn mail. Ideaal. En nee, ik heb geen abonnement. Zodra ik iemand mijn nummer geef met de mededeling dat ik kan Whatsappen vertel ik er meteen bij dat ik alleen thuis op internet kan. Buitenshuis niet. Heel bewust log ik ook niet in als ik bij iemand anders ben op de wifi van iemand anders. Zo bescherm ik mezelf tegen het altoos maar grijpen van mijn telefoon. Want dat zou zeker een valkuil voor mij zijn. Overal van alles checken. En dan heb ik niet eens facebook. ;-)

Natuurlijk had de phone een hoesje nodig. En wat zou ik beter kunnen doen dan er een haken? Ik wist al snel hoe ook. Ik wilde een deel van de patronen gebruiken van de crochet along deken 2014 van Tertia en Jolanda. En een rand met de hartjes van de hartjesdeken van Charami.

Mijn oude telefoontje ligt er ook bij. Toch wel een mooi dingetje he? Heeft alleen nooit een hoesje gekregen. Verschil moet er zijn. ;-)
Het was heel snel klaar. Ik gebruik hem dagelijks. 's Nachts als kussentje om het trillen niet te horen als ik in onze bedstee lig. En overdag als hoesje. Vooral als ik wegga. Ik wip hem er makkelijk uit. En makkelijk weer in. Maar hij is ook niet te los zodat hij er uit zou vallen. Met dank aan dé deken van 2014.
Gebruikte steken: de Granny stripe, de stersteek en de bobbeltjessteek. Als laatste de hartjessteek.

Als je ook zo iets wilt maken: zet een ketting van lossen op net zo breed als de telefoon. En haak om beide zijden een rand vasten met op de kopse kanten 3 vasten in 1 steek. Daarbovenop een randje stokjes. Kijk even goed of de rand breed genoeg is. Hij moet niet naar binnenkrullen. Als hij dat wel doet meerder dan nog eens op de kopse kanten. Even uithalen dus. En nu verder met een rand van steken die je zelf wilt. De afwerkingsrand heb ik gewoon een randje van piccotjes gedaan. Een die niet teveel golfde.

zondag 14 juni 2015

Ideeën voor een kinderfeestje

Ik heb niet zo heel veel nieuws te melden. Of jullie moeten het nieuws vinden dat mijn wollebolletjes kast leeg is. Nee niet alles is gebruikt hoor. Alles zit in een doos. Met veel liefde ingepakt. Om straks over een paar weekjes met veel liefde weer uit te pakken in het nieuwe huis. Ook mijn hobbykamer is ontmanteld. De tafel is uit elkaar. Er valt nu werkelijk niets meer te knutselen.

Een aantal langlopende haakprojecten heb ik niet ingepakt. Natuurlijk kan ik niet zo lang zonder mijn haakwerkjes. Maar het inpakken van ons huisraad neemt nu even meer tijd in beslag. Handwerken staat dus even op de tweede plaats.

Ik droom dus vooral even. Over een nieuwe hobbyzolder. Wat een ongekende luxe. Niets geen kamertje van ongeveer 2 bij 2. (al vond ik dat altijd al een hele luxe) Maar een hele complete zolder. Die Mannie en ik samen in beslag gaan nemen. En er ook samen iedere avond gaan zitten natuurlijk... Nou ja, bijna iedere avond waarschijnlijk.

Om toch even iets te melden, wil ik wat dingen delen van Bolleboos zijn kinderfeestje. Het is al weer even achter de rug. Maar wat was het geslaagd. En omdat ik veel ideeën heb van het wereld wijde web wil ik ze nu ook weer delen op datzelfde web. 

's Ochtends kwam er een lieve kleuter spelen. Hij is de zoon van onze oude buren. Is zelfs nog een buurjongen geweest. Ze woonden tussen buurman en buurvrouw en ons in. En nog steeds hebben we met enige regelmaat een bijeenkomst met z'n zessen. Ondanks dat het nu heel snel een feit zal zijn dat niemand meer in het huisje woont waar we ooit allemaal onze start maakten.

Ik had natuurlijk wat voorbereidingen te doen. En natuurlijk wilden Doerak en haar vriendje helpen. Allereerst moest het bad vol. Vol met water krantenknipsels. We knipten, scheurden en genoten er op los. Vooral toen Doerak besloot er in te kruipen en er mee te gaan spelen. Haar vriendje kroop er uiteindelijk achteraan. En toen moesten we het bad nog eens vullen.;-)
 Uiteindelijk, toen we de bodem toch wel flink bedekt hadden verstopten we het eerste meegeef cadeautje tussen de snippers. De rest zette ik er in een tas naast. Dit kon wachten tot 10 minuten voor het einde van het feestje. De badkamerdeur ging voor de zekerheid maar dicht. Die kan Doerak niet open krijgen namelijk.

Nadat alle voorbereidingen getroffen waren, was het tijd om de jongens te gaan halen. Het oppas kindje bracht ik bij school weer bij zijn mams. Zelf nam ik een stel andere jongens mee naar huis. Er werden er nog 2 gebracht door buurvrouw. En nadat ze haar zoons had afgeleverd nam ze Doerak weer mee naar huis. Fijn, had ik mijn handen vrij voor het feest.

Eerst verstopten we de cadeautjes. We riepen luidkeels warm, warmer, heet naarmate Bolleboos dichter in de buurt van een van de cadeautjes kwam. Als hij het bijna had riepen we zelfs lava. De overtreffende trap van heet. Bolleboos deed op het laatst schichtig de kastdeurtjes open. Bang dat hij echt zijn handen zou kunnen verbranden. ;-)

6 jongens verslinden heel wat poffertjes. Daar was ik getuige van. Maar 6 jongens kunnen ook ontzettend lief en rustig aan tafel zitten. Praten over kleuterzaken alsof het grote mensen waren. Ik genoot. Na de poffertjes gingen we spelletjes doen. Maar hun aandacht was maar kort bij een spel. Ik had een uitdraai gemaakt met daarin welk spelletje we wanneer gingen doen. En ondanks dat het eten heel wat meer tijd in beslag had genomen dan ik ingepland had, hadden we onze tijd zo weer ingelopen. Hoewel ik al weinig tijd per spelletje had gerekend, waren de jongens er nog eerder klaar mee dan ik dacht. Het gaf niets. Ik probeerde ze steeds goed te volgen. In de gaten te houden. En als ik doorhad dat het klaar was met een spelletje bood ik iets anders aan. Niet iedereen wilde ook mee doen met de spelletjes. De jongste van de groep fietste liever rond in de tuin.

Uiteindelijk deed ik toch maar water in de waterbaan. Ze hadden er al een paar keer om gevraagd maar ik twijfelde over de temperatuur. Het werd echter steeds lekkerder. Dus toen ik met de tuinslang aan kwam werd er gejuicht. En daar zaten ze dan. Met z'n zessen om de baan. Prachtig om ze bezig te zien. En ik had even mijn handen vrij om de koeken met versiering voor straks klaar te zetten.
 En toen kwam de toverdoos. Een zo op het oog heel gewone doos. Niets bijzonders. Tot je beter keek. Aan de voor en achterkant zaten luikjes. De een had een klepje dat open en dicht kon. De ander sliertjes voor de opening. Het verhaal was dat als je er aan de ene kant een knikker in rolde er aan de andere kant een snoepje te grabbelen viel. Dat wilden ze heel graag proberen. Het was voor mij een hele uitdaging om keer op keer ongezien dat snoepje in de doos te gooien als er aan de ene kant een knikker in rolde. Al snel hadden ze best door dat de knikker er in bleef liggen. Dus de knikker veranderde niet in het snoepje. Maar waar het snoepje dan vandaan kwam... "Ze doet het gewoon zelf," zei de slimste van het stel. Met 'ze' moest hij mij wel bedoelen want ik was de enige 'ze' in de groep. Maar ik dreigde dat als je geheimen van de toverdoos gaat verklappen je ook niets meer kreeg. Er werd heel wat afgetuurd en heen en weer gekeken. En hoewel we twee keer allemaal een snoepje uit de toverdoos kregen zijn ze er niet helemaal achter gekomen of het nu echt was of nep. Aan het einde zaaide ik nog meer verwarring door voor mijzelf een snoepje te toveren. Toen moest het toch eigenlijk wel echt zijn.

Zelf een toverdoos maken? Neem een doos en deel hem in tweeën. Kan in de hoogte (dubbele bodem) of in de lengte. (plaats dan halverwege een tussenschot) Bij die van ons was het dit jaar een tussenschot. Knip twee luikjes in de doos. Laat het klepje aan de voorkant naar beneden klappen. Dus de vouwzijde aan de onderkant. Als je het klepje vastplakt op de vloer met behangerstape dan kan de knikker er makkelijk ingerold worden. Al gooiden ze bij ons de knikker gewoon in de opening. Kan natuurlijk ook. Het achterste luikje was de vouwzijde aan de bovenkant. Ik haalde het dikke karton tussen de twee lagen papier uit. En knipte de flapjes in stroken. Zo krijg je echt een geheimzinnig luikje. Spannend om daar je hand in te steken en een snoepje te zoeken. Ik had van te voren snoepjes in de knikkerzak gestopt. En bewaakte die knikkerzak natuurlijk goed. Steeds gaf ik uit die knikkerzak een knikker aan een kind. Tegelijk haalde ik er dan ook een snoepje uit die ik er ongezien aan de achterkant in probeerde te gooien.
 Na de toverdoos deden we het spelletje plakt. Ik had in een speeltasje van Doerak allemaal kleine speelgoed voorwerpen gestopt. We stuurden 1 kind naar binnen. Een ander kind mocht een voorwerp aanwijzen. Dat voorwerp plakte. Je zou het ook heet kunnen noemen. Of 'bevroren' bij een winterfeestje.Of... nu ja vul zelf maar iets in wat past bij een thema feestje of jaargetijde. Het had niets met plakken te maken. En dat was juist zo spannend. Het weggestuurde kind mocht terug komen. En probeerde 1 voor 1 de spullen terug in de tas te stoppen. Ik telde hoeveel er in de tas gingen. Zodra het kind het afgesproken voorwerp pakte liepen we heel hard: "Plakt," en dan mocht de volgende. Het grappige was dat het ene kind dacht dat je zo min mogelijk voorwerpen in de tas moest zien te krijgen. Terwijl de andere dacht dat het er juist om ging dat je er zo veel mogelijk had. Zo waren ze allemaal erg goed in eigen ogen.
Dit spelletje, hoe simpel ook was zo leuk dat ieder kind 2 keer aan de beurt is geweest. Zelfs het kind dat in het begin van de middag niet mee wilde doen met de spelletjes deed nu mee. Ze vonden het prachtig. Probeer het maar eens uit als je op een regenachtige middag een vriendje of vriendinnetje te spelen hebt. Dit kunnen ze lang volhouden.

Daarna gingen we koeken versieren met hagelslag, jam en slagroom. Waarna we onze zoveelste plasronde hielden. Ik was vastbesloten ieder kind met een schone droge broek naar huis te sturen. Sommigen heb ik werkelijk 4 keer op de wc gedirigeerd. Maar het werkte wel. Ik heb geen broeken hoeven verschonen.

's Morgens hadden Doerak, haar vriendje en ik nog een pijlenroute uitgezet. Die natuurlijk uitkwam in een speeltuin. We hebben een erg grote en mooie speeltuin in ons dorp die bijgehouden wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Je hoeft er geen entree te betalen en het is altijd open. En daar kwamen we dus terecht toen we na de plasronde de pijlenroute gingen volgen. We maakten onze tijd vol in de speeltuin waar ik met fototoestel rond rende om van iedereen genoeg foto's te schieten.

We werden moe. De jongens maar ik ook. We slenterden naar huis, en toverden nog eens een snoepje uit de doos. En toen naar de badkamer. Schitterend vonden ze het om een voor een in bad te mogen klimmen en tussen de snippers een cadeautje te grabbelen. Na elke vondst deden ze stijf hun ogen dicht (degene die het minder stijf had gedaan had dus ook snel zijn cadeautje. Eigen schuld, dikke bult ;-) ) en verstopte ik een nieuw cadeautje tussen de snippers. Zo hadden ze allemaal hun tolletje gegrabbeld, en zo kwam Mannie thuis. Tijd om thuis gebracht te worden. Mannie bleef bij Bolleboos. En ik stapte met mijn vriendjes in de auto.

We hadden een heerlijk feest gehad. En volop genoten. Nu eten en naar bed.

's Avonds zette ik mijn foto's in Dropbox, maakte een link aan en mailde ik die naar de moeders. Zo kregen ze toch een uitgebreid verslag. Want jongens vertellen over het algemeen niet meer dan 'leuk' over een kinderfeestje. En het was meer dan leuk. ;-)

Van te voren zag ik er best tegenop het feestje in mijn eentje te moeten doen. Ik had niemand die mij helpen kon. En Mannie kon geen vrij krijgen. Maar door de goede voorbereiding (ik heb werkelijk geen een keer mis gegrepen) en steeds goed naar de jongens te kijken en op hun signalen te letten ging het meer dan perfect. De planning was een richtlijn. De jongens waren degene die bepaalden. Zo houd je het leuk. Voor de jongens en voor jezelf.