Pagina's

zaterdag 21 november 2015

Pietjes slinger met haakpatroon

Zo maar even tussendoor. In deze gezellige sinterklaastijd. Een slingertje van zwarte pieten. Je ziet dat de hele discussie over kleur of zwart stilletjes ons huisje voorbij rijd. Ik discrimineer niet. Daar houd ik niet van. Maar Pieten zijn altijd zwart geweest. Dus nu nog steeds.

Het was zo leuk om ze te maken. Een paar weken geleden had ik al bedacht dat ik een slinger van pietjes in ons huis wilde hebben. Maar ik bedacht me omdat het zoveel werk was. Allemaal verschillende kleurtjes. Voor een half toertje een nieuwe kleur aanhechten en ook weer afhechten. Daar had ik eigenlijk niet zoveel zin in. Bovendien ben ik ijverig bezig met mijn vest. Dat heb ik weer opgepakt. En heb ik eindelijk een bestemming voor de crochet along deken van 2014. Dat motiveert om daar ook weer mee verder te gaan.

Maar op de school van Bolleboos is het traditie dat er in de laagste vier groepen een grote surprise wordt neergezet waar de cadeautjes al in verpakt zitten. En jullie raden vast dat de knutselpiet dat niet in zijn eentje red. Dus komen er op een donkere avond een stel moeders bij elkaar die ijverig in de weer gaan met lijm en veel papier. En als het dan de volgende morgen weer licht is staan er prachtige creaties op de kinderen te wachten.
Natuurlijk wilde ik helpen met knutselen. Maar ik was een van de weinige moeders deze keer. Bleef lang de enige. Later kwam er nog een moeder bij. Maar dat is best weinig. Dus besloot ik maar vast een stel pietenhoofdjes te maken. Uiteindelijk knutselden we met z'n drieën. En van de losse hoofdjes maakten we complete pietjes.

Eenmaal thuis haakte ik nog meer hoofdjes. Nu toch echt voor aan een slinger. Zo is ons huis ook sinterklaasproef. En Bolleboos? Die heeft nog helemaal geen link gelegd tussen de pietjes op de schoorsteen in zijn klas en de pietjes hier aan de muur. Je kan nog zo'n Bolleboosje zijn. Maar als je ergens in wíl geloven dan geloóf je dus ook gewoon.

Geniet van de Sinterklaas drukte en wil je ook graag pietjes maken? Dan volgt nu het patroon.



Zwarte pieten slinger
Materiaal
- restjes garen in de kleuren bruin, zwart, rood en wit
- restjes garen in verschillende kleuren
- haaknaald passend bij het garen
- stopnaald

Hoofd
1- 6 vasten in een ring
2- 2 vasten in elke vaste. (12)
3- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de volgende vaste. (18)
4- 1 vaste in de eerste 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste. (24)
5- 1 vaste in de eerste 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste. (30)

Haar
Begin op een willekeurige plek. Haak alleen in de voorste lus: 1 vaste in de eerste vaste, *2 lossen, 1 vaste in de volgende vaste* herhaal van * tot * tot je totaal 19 vasten hebt gehaakt.

Baret
Haak in de achterste lussen, achter het haar, in de vijfde lus vanaf de rand van het haar.
1- 9 vasten, 1 losse om te keren
2- Keer het werk, 9 vasten. Wissel eventueel van kleur
3- Keer het werk, 3 lossen, 1 stokje, 2 dubbelstokjes en 1 stokje in de eerste steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 half stokje in de volgende steek, 1 vaste in de volgende 2 steken, 1 half stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de volgende steek, 1 half stokje in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek en sluit af met een halve vaste in de zijkant van de eerste toer.

Baret (variant)
Haak zoals de omschrijving hier boven tot aan toer 3
3- 1 losse om te keren, 1 vaste in de eerste vaste, 1 half stokje in de volgende vaste, 2 stokjes in de volgende vaste, 1 half stokje in de volgende vaste, 1 vaste in de volgende vaste, 1 half stokje in de volgende vaste, 1 stokje, 1 dubbel stokje en 1 stokje in de volgende vaste, 1 half stokje in de volgende vaste, 2 vasten in de laatste vaste.

Baret (variant 2)
Haak zoals de eerste omschrijving van de baret tot aan toer 3
3- 2 lossen om te keren, 1 half stokje en een stokje in de eerste steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 half stokje in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek, 1 half stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 2 steken,  half stokje in de volgende steek, 1 stokje en 2 halve stokjes in de laatste steek.

Kraag
Begin in eerste vaste aan de onderkant van het hoofd die nog vrijgelaten zijn
*2 lossen, 1 stokje, 1 half stokje, in de eerste steek. 1 halve vaste in de volgende vaste, 1 vaste in de volgende vaste* herhaal tot alle onbewerkte vaste gehaakt zijn. Eindig met 2 lossen, 1 stokje, en 1 half stokje in de laatste steek.

Veer
5 lossen, 2 lossen om te keren, 1 halve vaste in de derde losse vanaf de haaknaald, 2 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 3 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 3 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 4 lossen, 1 halve vaste in de laatste losse, 2 lossen, 1 half stokje, 2 lossen en 1 halve vaste in diezelfde laatste losse.
Ga verder aan de andere kant van de lossenketting: 4 lossen, 1 halve vaste in de tweede losse, 3 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 3 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 2 lossen, 1 halve vaste in de volgende losse, 2 lossen, 1 halve vaste in de laatste losse. Hecht af.

Slinger
Haak met 3 verschillende kleuren en een iets grotere haaknaald 15 lossen, *1 vaste om de 5 vaste van de eerste toer van de baret, 15 lossen* Herhaal tot alle pietenhoofdjes vastgemaakt zijn. Hecht af en maak franjes aan het begin en einde van de slinger. 

Ten slotte:
Dit patroon heb ik zelf ontworpen en bedacht. Daarom mag je het patroon niet gebruiken voor commercieel gebruik. Je mag het patroontje niet zelf op je eigen webpagina of blog plaatsen. Ook het afgewerkte product mag niet te koop aangeboden worden. Natuurlijk mag je altijd een patroontje gebruiken voor een goed doel. Bijvoorbeeld om geld op te halen voor minder bedeelden of iets dergelijks. Laat dan wel weten waar het patroon vandaan komt.
En plaats je een foto van je werkstukje naar aanleiding van mijn patroon op internet, zet er dan altijd een linkje bij naar mijn blog: steekjebijbeetje.blogspot.nl



zondag 15 november 2015

Gehaakte bloemetjes slinger

Hij hangt al een tijdje. Een heel poosje eigenlijk. Ik haakte hem toen we net verhuisd waren tussen de verf en uitpak klussen door. En al hakend bedacht ik steeds: 'Voor ik hem voor het raam hang moet ik hem op de foto zetten.' Dat wilde ik zodat het huis van de buren niet zo maar ongevraagd op internet terecht zou komen. Of de auto van de buren. Of misschien een langsfietsende buur.

Van buiten naar binnen fotograferen zou ook niet kunnen. Want aan de ene kant zou dan glas zitten, en aan de andere kant, waar het raam open kan, zou de hor roet in het eten gooien. Dus zo zou je geen foto van het eindresultaat kunnen zien.


Maar zoals altijd krijg ik aan het eind van het project afmaak koorts. Vooral omdat hij af was (dacht ik) en ik toch nog een vlaggetje te kort kwam. Ik haakte er nog een. Bijna hijgend hechtte ik de laatste draadjes af. Ik maakte kwastjes aan de eindjes en.... hing hem op. Meteen. Direct. Ik moest weten of ik dat voor elkaar kon krijgen. En het lukte. 't Was even een rotwerkje. Maar na een flink aantal minuten zwoegen en zweten hing hij daar. Vol trots bekeek ik hem. En toen ineens dacht ik aan de foto's.

Ik heb een paar maanden nodig gehad om te bedenken hoe ik nu toch foto's kan maken. En mijn vrees is waarheid. Het zijn geen denderende foto's geworden. Maar op deze stormachtige zondag trok ik toch mijn stoute laarsjes (die Sint niet gevuld heeft. Te stout geweest denk ik) aan en fotografeerde ik de slinger. Goed voor het eindresultaat van de foto's bent u gewaarschuwd. Maar geloof me: in het echt is hij prachtig. ;-)

Het patroon is van mevr snoeshaan Een makkelijk te volgen patroon. En een leuke blog om te lezen. De bloemen heb ik om en om gehangen. Zodat aan de buitenkant en binnenkant bloemen te zien zijn. En het geheel toch ook rustig blijft.

Geniet er van deze week als je slingers op kan hangen. Of hang ze gewoon zo maar op. Omdat het zo gezellig staat. ;-)