zondag 28 september 2014

Herfst werkjes aan de 'keukentafel'

Nog voor Bolleboos geboren was had ik droombeelden van lekker samen met mijn kind knutselen aan tafel. Enthousiast begon ik dan ook een stickerschrift met hem nog voor hij het woord sticker fatsoenlijk kon uitspreken. Maar al snel werd de harde waarheid pijnlijk duidelijk. Bolleboos is helemaal geen knutselkind. Kleurplaten komen half af mee van school naar huis. Aan werkjes werkt hij standaard 2 keer. Maar 3 keer is ook heel normaal. En dan nog mist papegaai een oog wat hij zelf vervolgens vreselijk vind. Geef Bolleboos een werkblad en hij heeft hem in mum van tijd af. (hij heet niet voor niets Bolleboos) Maar is de opdracht daarna: kleur de plaatjes op je blad mooi in, dan doet hij daar de rest van de tijd over en zijn op het eind alle oogjes netjes gekleurd. De rest moet nog gebeuren.

Doerak verzacht de pijn enigszins. :-p Zij gebruikt de schaar die Bolleboos cadeau kreeg toen zij geboren werd, zij maakt de lijm op die ik ooit voor Bolleboos kocht en zij komt wel gezellig aan tafel zitten als er wat te knutselen valt. Maar het idee: met-z'n-allen-rond-de-keukentafel laat me maar niet los.

En daar was dat moment vanmorgen toch ineens. We waren met z'n drieën naar de kerk geweest. (Mannie mocht vanmorgen voor zijn cliënten zorgen.) Onze auto stond geparkeerd bij twee grote kastanjebomen. En natuurlijk mochten Bolleboos en Doerak even rapen. Het was wel zoeken natuurlijk. Er waren al meer kindjes uit de kerk langs geweest. Maar we hadden een lange dienst gehad en de twee kleintjes waren lang bij de oppas geweest. Mannie was nog lang niet thuis dus genoten we even lekker van de frisse buitenlucht.

"Wat gaan we er mee doen?" wilde Bolleboos weten toen we in de auto stapten. "Nou," zei ik: "We kunnen er poppetjes van maken, of een spinnenweb of egeltjes." Als een man kozen ze voor het spinnenweb. Thuis ging Doerak demonstratief aan tafel zitten. "Ik wil pinnewep!"

Bolleboos wilde nog muziek aan en daar zaten we dan. Kastanjes op de tafel, garen er bij en satèprikkers. Het was een heerlijk moment. Wat heb ik genoten. Natuurlijk maakte Doerak er een rommelpotje van, en natuurlijk was Bolleboos met 3 keer wikkelen tevreden en wilde hij nu wel een poppetje maken. En toen het poppetje eenmaal een hoofd en een lijf had was hij ook meer dan gelukkig. Ik heb hier en daar wat geholpen. Poppetje heeft nu een hoed en armen en benen. En het spinnenweb heeft toch nog wat meer wikkels gekregen met het garen. Anders ziet Mannie vanavond natuurlijk niet wat het geworden is. Maar we hebben GEKNUTSELD aan de tafel!

Bolleboos is zo wie zo aan het knutselen vandaag. Want naast het aangeboden werkje wat hij vanmorgen op de crèche heeft gemaakt (lees: hij heeft wat vlakken van Jozefs mooie jas ingekleurd. We hebben nu een witte Jozef in huis, met witte jas en hier en daar een kleurtje op zijn van oorsprong veelkleurige jas) Heeft hij ook een sneeuwpop geknipt en geplakt.
Bolleboos zijn sneeuwpop, spinnenweb en pop.

Doeraks spinnenweb. Zij had ook een pop. Maar ze heeft alle stokjes er weer uitgetrokken en er voedoe-achtige praktijken mee uitgehaald op een gehaakte pop. ;-)



vrijdag 26 september 2014

Minderen met breiwerk

Zo, de badkamer is schoon. En zelfs de lades van het badkamer meubel zijn schoon. Dat was een klus die ik al lang voor me uit geschoven had. Veel te lang. Ik had er maar geen zin in. Want het was zo veel werk... dacht ik. Maar eigenlijk viel het best mee. Het was in een wip gebeurd. Even alles er uit, weg wat we toch niet meer gebruiken, schoonmaken en hups alles er weer in. Doerak heeft geholpen door met een zeem over de schone ramen van de douchecabine te vegen. Jong geleerd... Verder heb ik de strijk weer weggewerkt. Waarom ik dat elke week weer laat liggen tot het een grote berg is. Het is me eigenlijk een raadsel. Maar de wasmanden zijn weer leeg. Die voor de vieze en die voor de schone was.

Maar na gedane arbeid is het goed... bloggen. Met wat kruidnootjes (ik heb ze al weken genegeerd. Want ze liggen zoals elk jaar weer veel te vroeg in de winkel. Maar ze schreeuwden zo. Ze riepen maar: 'pak me dan. Pak me dan.' Ik kon niet meer weigeren. Toch zielig voor die nootjes als wij ze niet opeten.) en een kop thee ga ik jullie uitleggen hoe je kan minderen met breiwerk.

Als je een patroon volgt met breien en je wilt precies doen wat er staat dan kom je er vaak niet uit.
Er staat bijvoorbeeld: minder in de 20e naald 1 steek aan weerszijden. Minder in de 22e, 24e naald 2 steken aan weerszijden. 1 steek minderen aan weerszijden kan nog wel. Je breit gewoon 2 steken samen. Dat kan voor aan de naald en achteraan de naald. Maar als je 2 steken aan beide kanten moet minderen dan moet je een andere techniek gebruiken. En die techniek kan niet achteraan de naald.

Met meerdere steken minderen gebruik je gewoon de afkant techniek. Dus je breit 2 steken, daarna haal je de achterste steek van de rechter naald over de voorste. Je breit weer een steek en haalt weer de achterste over de voorste. Doe je dat aan het einde van de naald dan ontstaat er een gaatje. Omdat je de een na laatste steek, of zelfs de 2 na laatste steken, kwijt bent. Maar de laatste steek staat nog gewoon op de naald. Daarom kant je meerdere steken altijd aan het begin van de naald af. Dus om terug te komen op het voorbeeld: je kant in de 22e, 23e, 24e en 25e naald de eerste 2 steken af. En voor het mooi minder je dan ook nog in de 20e en 21e naald de eerste steek. Dan gebruik je over het hele stuk dezelfde techniek. Maar dit klinkt vast nog een beetje abracadabra. Dus ik ga maar snel de foto's uploaden. Zodat jullie kunnen zien wat ik zeg.

Brei de eerste twee steken.

Haal nu met de linkernaald de achterste steek van de rechter naald over de voorste.

Je hebt de steek nu op de linkernaald. Laat hem van de naald afglijden.

Nu heb je weer een steek op de naald. Zo kan je verder gaan. Brei de volgende steek, haal de achterste weer over de voorste brei weer een steek enzovoorts.

Uiteraard doe je met recht breien precies het zelfde.

Haal de achterste steek over de voorste.

Laat hem van de linkernaald afglijden. En je hebt weer een steekje minder.

En zo ziet het lapje er nu uit. De meerderingen uit de eerdere tutorial zijn hier ook nog te zien.
 De volgende mindering is door 2 steken samen te breien. Zo kan je 1 steek minderen. Niet meer. Maar het kan wel aan beide kanten van het werk in dezelfde naald.
Steek de naald in de tweede steek, steek hem door allebei de steken en brei de steek dan verder zoals je gewend bent.


En dit is twee steken samen breien aan de averechtse kant. Steek de naald eerst in de eerste en dan door naar de tweede steek. En brei deze steken dan gewoon af zoals je ook 1 steek afgebreid zou hebben.

En is is dan het eindresultaat van het lapje met meerderingen en minderingen. Mooi he. ;-)
En ja wat ik nu met dat prachtige lapje gedaan heb? Jullie verwachten hier binnenkort vast een geweldig werkstukje mee. Maar niets hoor. Het was gewoon een testlapje. Om aan jullie te laten zien. Zelf kan je ook een lapje breien met meerderingen en minderingen. Gewoon om te oefenen. Lekker even stoeien met twee naalden en een draad die soms net niet helemaal doen wat je wil. Maar die uiteindelijk echt wel gaan luisteren.

Mijn lapje is naar Doerak gegaan. Die heeft hem heerlijk op haar gemakje uit zitten trekken. Eindelijk eens een werkje wat zij mocht doen. Want ze is er van overtuigd dat ze ook kan breien. En als ze mijn werk te pakken krijgt dan is ze helemaal gelukkig. Nu kon ze eindelijk eens lekker aan de gang. En mijn breiwerk wat wel iets moet worden... dat leg ik voorlopig maar even goed weg. Voor ze denkt dat ze alles uit mag halen.

maandag 22 september 2014

Meerderen bij breiwerk

Zoals elke maandag buiten de schoolvakanties om reed ik ook vanmorgen weer naar mijn werk. In de veronderstelling dat er om 9 uur op mij gewacht werd. Maar eenmaal binnen ontdekte ik iets vreemds. Er waren geen kinderen in de school. En een school zonder kinderen, dat klopt niet. Dat klopt op meerdere punten niet. Allereerst is een school zonder kinderen net als een huis zonder bewoners. Of als een taart zonder slagroom. Maar daarnaast is het bij ons nu eenmaal zo dat als er geen kindjes zijn er ook geen onderwijsassistent nodig is. Dus mocht ik weer naar huis. Nou, na even dag gezegd te hebben tegen mijn collega's die een studiedag bleken te hebben ben ik maar weer naar huis gegaan. En wat kan een onverwachte vrije dag dan lekker zijn!

Wat doe je op zo'n dag met veel tijd over? Breien natuurlijk. Haken kan ook. Maar vanmorgen ging ik breien. Breien omdat ik dat een tijdje niet gedaan heb. Ik heb onwijs veel gehaakt. Maar nu ik Merwin uit de oude doos heb gehaald kreeg ik er ineens weer heel veel zin in.

Ik ben ook gaan breien omdat ik weer bedacht hoe lastig ik het vond toen ik het net kon om te meerderen en te minderen. Ik heb toen wat tips gezocht. En wat geprobeerd. En geoefend. Uiteindelijk kreeg ik het in mijn vingers. Maar om anderen eens wat op weg te helpen heb ik een tutorial gemaakt.

Ik heb de uitleg gemaakt met de gedachte in mijn achterhoofd dat breien wel lukt. Het opzetten, recht en averecht. Dat zijn dingen die wel voldoende in de vingers zitten. Maar nu het meerderen. Het meerderen is nodig om er voor te zorgen dat er vorm in het breiwerk komt. Of er nu een stola uit moet komen, een vest of een knuffel, er moet altijd gemeerderd worden. En het is ook geweldig om als je een paar keer gemeerderd hebt de vorm te zien ontstaan. Ineens wordt het wat. Zo onder je vingers ontstaat er een werkstuk waar je trots op mag zijn.

Voor meerderen zijn er verschillende methodes. De een is duidelijker zichtbaar dan de ander. Als je onzichtbaar wilt meerderen is het het handigst om zo dicht mogelijk langs de rand te meerderen. Van valt het weg met het in elkaar zetten van het werkstuk. Maar dan nog zijn er verschillende methodes waarbij de ene meerdering meer opvalt dan de andere. En soms maakt het ook nog uit aan welke kant je de meerdering maakt. 

Ik heb de meerderingen steeds aan weerkanten gemaakt. Zodat je een beetje een driehoek krijgt met de punt beneden.

Bij deze eerste meerdering zijn er 2 steken uit 1 steek gemaakt. Eerst aan de rechte kant.

Eerste steek gebreid, maar laat de steek niet af glijden.

Steek de naald nu achterin de steek, van voor naar achter.

Hier het werk aan de achterkant.

Sla de draad om de naald zoals je altijd doet met recht breien.

Haal de naald met draad door de steek. En laat de steek op de linkernaald nu afglijden.


 Zo ziet het werk er uit als er een paar naalden verder gebreid is. Je kan deze meerdering wel een beetje zien. Maar je kan deze steek op elke gewenste plek doen. De eerste, de laatste of ergens midden in. Dat maakt niet uit.

Nu dezelfde meerdering maar dan aan de averechte kant.
Brei weer de eerste steek maar nu averecht en laat de steek niet van de naald afglijden. Steek de naald achter in de steek van achter naar voor. Dit is best een beetje priegelen. Maak de steek eventueel wat ruimer met de vinger om de naald er goed doorheen te krijgen.

Sla de draad om de naald zoals je altijd doet met averecht breien. Haal de naald nu door de steek en laat de steek van de naald afglijden.

Zo ziet de meerdering aan de averechte kant er uit.
 Er is nog een manier van meerderen. Dat is meerderen met een omslag. Ook hier moet er een steek verdraaid gebreid worden (vanaf de achterkant insteken) maar dat komt pas in de volgende naald.
Brei de eerste steek gewoon recht.

Sla nu de draad om de rechter naald.
Brei de steken op de linkernaald gewoon verder tot de naald uit is. Bij een meerdering aan weerskanten moet de draad ook om de naald geslagen worden aan het einde van de naald voordat de laatste steek gebreid wordt.

Brei de volgende naald en brei de naald tot de een na laatste steek. Dit is de omslag. Steek hier de naald vanaf de achterkant in van achter naar voor. Omdat het een omslag is en de draad al wat losser zit is dit makkelijker te doen. Zou je gewoon een averechte steek breien dan wordt de steek te los en komt er een gaatje in het werk. Soms is dat juist wel leuk en in sommige patronen is dat juist de bedoeling.

Sla de draad om de naald zoals je altijd doet met een averechte steek.

En haal de naald met draad door de steek en laat de steek afglijden.


Hier is de meerdering te zien wanneer je de draad omslaat.

Nu de averechte kant. Brei de eerste steek.

Sla de draad om de rechter naald. Bij het averecht breien moet de draad veel verder omgeslagen worden dan wanneer je aan de rechte kant breit. Brei nu de overige steken op de linkernaald gewoon averecht af.

Brei nu aan de rechte kant de steken verdraaid recht. Steek in de een na laatste steek de naald aan de achter kant in van voor naar achter.
Sla de draad om de naald zoals je altijd doet bij recht breien. Brei de naald nu af.
Het eindresultaat
Nu gaan we meer steken bijmaken. Dit kan niet aan weerskanten van de naald. Maar vaak staat het in het patroon wel zo beschreven. Als er staat meerder in de 13e naald aan weerkanten twee steken dan is het de bedoeling dat je in de 13e naald aan het begin van de naald 2 steken meerdert en in de 14e naald ook. Zo krijg je er aan beide kanten 2 steken bij. Dat de ene kant dan iets lager zit dan de ander maakt op het geheel niet zo veel uit. Ook niet als je een mouw aan het breien bent en de delen later aan elkaar gemaakt moeten worden. Bij het in elkaar zetten is daar niets meer van te zien. We gaan deze steken breiend opzetten. Dit is ook een methode om alle steken van de hele naald op te zetten.

Brei de eerste steek maar laat de steek niet van de linkernaald afglijden.

Zet de zojuist gebreide nieuwe steek die nu op de rechter naald staat op de linkernaald.

Zo komt dat er dan uit te zien.

Aan de averechte kant doe je precies hetzelfde. Brei de eerste steek, laat deze niet afglijden en zet de net gemaakte steek van de rechter naald op de linkernaald.

De draad hangt nu een beetje raar. Maar als je er mee gaat breien komt dat helemaal goed.

En zo ziet het er dan uit als er 2 steken gemeerderd zijn. Je ziet hier wel dat de ene meerdering op de foto aan de rechterkant eerst gemaakt is en dat de meerdering aan de linkerkant gemaakt is. Maar dat maakt op het grote geheel verder niets uit.
Ik hoop dat ik mensen hier mee heb kunnen helpen. En als er aanvullingen zijn laat het gerust weten. Er zijn nog talloze manieren om steken bij te maken. Prachtige methodes zijn er bedacht. Maar dit zijn wat ik weet de meest gangbare. Binnenkort hoop ik nog uitleg te geven over het minderen van breiwerk. Maar dit is voor nu even genoeg om te oefenen denk ik. Succes.

vrijdag 19 september 2014

Merwin, een beroemde vriend

Zo de kop is er af. Profiel aangemaakt en nu plaats ik mijn eerste bericht. Maar waar wil ik eigenlijk zo'n eerste bericht over laten gaan. De afgelopen weken zijn er meerdere onderwerpen door mijn hoofd gegaan. Ik wil dit werkstukje laten zien. Dat ga ik vertellen. Maar nu zit ik met 10 stille vingers op het toetsenbord. Ach weet je wat, ik pak gewoon een heel oud onderwerp uit de kast. Dat weet toch niemand. Want het is pas mijn eerste bericht ;-)

Het gaat over een shirt van Bolleboos. (Die hij inmiddels al lang niet meer past. Maar we zouden niet vertellen dat het een heel oud onderwerp was.) Bolleboos zijn shirt komt bij een bekende Nederlandse vier letter winkel vandaan waar ze onder andere kleding verkopen. Nu was het shirt niets bijzonders maar wel het plaatje op zijn shirt. Zo bijzonder dat ik het plaatje als voorbeeld voor een klein commode vriendje heb gebruikt.

Dit is de voorkant van het shirt van Bolleboos.
Het commode vriendje heet Merwin en werd gebruikt als afleiding als Bolleboos zijn vieze broek veranderd moest worden voor een schone. Die tijd zijn we inmiddels natuurlijk ook al lang voorbij. Zelfs de vieze broeken van Doerak horen tot het verleden. Maar Merwin slingert nog altijd ergens in huis. Oh ja, net als Bolleboos en Doerak namen hebben met een betekenis heeft Merwin die ook. Het betekend beroemde vriend. Beroemd omdat ie nou eenmaal in een bekende winkel werd verkocht. En vriend... nou ja dat laat zich raden.

En hier is Merwin. Zoek de 10 verschillen.
Merwin is gebreid met acrylgaren op naalden nummer 2,5. Daardoor is het echt een klein handzaam vriendje. Achteraf bedacht ik dat ik makkelijk tussen de vulling een belletje of een rammeltje had kunnen stoppen. Maar dat was te laat bedacht. En hoe ik het heb gedaan? Ik ben gaan breien terwijl ik Merwin steeds op het plaatje legde. Eerst voldoende steken opzetten voor de bovenkant van zijn kopje. Daarna langzaam wat meerderen. Dan steken langs de zijkant voor een gedeelte afkanten. En al breiend passen en meten. Dan moet er wel eens een toer uitgehaald worden. Of een gedeelte overnieuw. Maar uiteindelijk verschijnt daar toch een heus vriendje.