Doe het zelf

 Op deze pagina kan je een uitgebreide foto uitleg vinden van leuke doe het zelf projecten. Hoewel de ideeën niet altijd van mijzelf zullen komen (mocht ik via het internet of een andere blog geïnspireerd zijn dan staat de link er altijd bij) zijn de foto's zelf gemaakt. Maak daarom geen misbruik van mijn werk. Als je een van deze projecten maakt en je publiceert het eindproduct op internet vermeld dan altijd een link naar deze blog. En laat mij even weten door middel van een berichtje wat je er mee gedaan hebt.Veel plezier!


Naaibeschrijving Luizencape
 
Eerst sloopte ik Doeraks oude cape. Ik gebruikte de stof als patroon. Ik kon me herinneren dat ik de cape de vorige keer iets groter had gemaakt. Dus besloot ik hem nu niet nog groter te maken. Haar jas past er voorlopig prima in.

 Ik knipte de stof met een naadtoeslag. Het ronde deel onderaan iets ruimer zodat ik er een mooie zoom in kon leggen.
 De stof is langs de zijkanten zo'n 76 cm.
 Daarna was het een kwestie van zigzaggen en de open zijkant dichtspelden.
 Aan de bovenkant trok ik een lijntje op precies een centimeter hoogte vanaf de stofvouw. Hier moet straks de haak doorheen.
 Na het dicht stikken en het open strijken van de naad zie je aan de goede kant het kiertje waar de haak doorheen kan.

Nu nog de zoom omspelden (bij een ronde zoom moet je een klein zoompje maken. Anders krijg je vouwen in de zoom) stikken en de haak er doorheen.
Voor de afwerking rond de haak heb ik de vorige keer een vierkant lapje met een knoopsgat gebruikt. Deze keer haakte ik een bloem.

Succes en veel plezier met deze tutorial.

Bloem van cadeaupapier


Ik zal jullie ook eens laten zien hoe ik de ingepakte cadeautjes versier. Nu moet ik eerlijk zeggen dat niet alle cadeautjes uitgebreid versierd worden. Een mooi krullint op zijn tijd is ook mooi en erg handig bij tijdgebrek. Maar als ik meer tijd heb dan maak ik iets extra's van een pakje.

Hieronder laat ik zien hoe je een bloem kan maken van cadeaupapier. Hij lijkt wel een beetje op de bloem van tule of kant die ik eerder heb laten zien. Nu dus de variant met papier. En met een beetje creativiteit kan je dingen uit deze tutorial gebruiken om weer andere versieringen te bedenken.


 Ik heb 3 bloemen tegelijk gemaakt. En die alle drie op het cadeau bevestigd. Dan heb je meteen echt een eyecatcher. Als eerste knipte ik 2 vierkanten uit het cadeaupapier en een uit een effen stuk papier wat dezelfde kleur rood had. Ik heb een papieren tas gebruikt die toch gescheurd was.

 Daarna knipte ik twee rechthoeken die ongeveer net zo lang als de vierkanten waren maar de helft minder breed.
 De rechthoeken vouwde ik dubbel. Ik knipte ze aan de open kant in.
 Ik krulde de ingeknipte uiteinden van de rechthoeken iets om met de schaar.
 Daarna maakte ik rondjes van de vierkanten. Waarom ik eerst vierkanten knip? Ik vind rondjes knippen nogal lastig. En zeker 3 even grote rondjes. Daarom knip ik eerst vierkantjes en rond ik daarna de hoeken af.
 De rechthoeken rolde ik aan de vouwkant om.
 Ik knipte lange stroken papier van het cadeaupapier en van het kapotte tasje.
 Die lange stroken krulde ik ook met de schaar en bond ze toen ook samen een een kant.
 Daarna pakte ik de rondjes in een losse vuist. Nam de opgerolde rechthoekjes en duwde met de vouwkant het rondje vanuit het midden tussen duim en wijsvinger in mijn vuist. Met mijn hand vouwde ik het midden van het rondje om het opgerolde rechthoekje en die zette ik vast met een nietje. En klaar is je bloem.
 Samen met de lange gekrulde stroken plakte ik de bloemen op het papier.
 En zie daar. Een cadeautje voor een geliefd iemand.
Gezellig staat het hé. Dit cadeau papier is gemaakt van kraft papier. Dus het was heel geschikt om daar deze bloemen mee te maken. Van ander papier krijgen je bloemen soms weer net een iets ander uiterlijk. Maar het is ook erg leuk om een bijpassende kleur vliegerpapier te gebruiken. Of gewoon een paar vouwblaadjes. Voor het binnenste gedeelte kan je ook volop krullint gebruiken. Of stukjes stof. Of...

Mogelijkheden te over. Geniet er van. En maak er een stel op voorraad. Mocht je tijd te kort komen op het moment dat je het cadeautje inpakt dan is je cadeau toch spectaculair versierd.

Bloemetjes van kant of tule

Beloofd is beloofd, hier komt de tweede werkuitleg.

Ik kwam op het idee voor deze bloemetjes door de bloemetjes die onze juf vroeger op de kleuter school maakte om onze verjaardagshoeden te versieren. Ja, dat is inmiddels lang geleden. (al werd ik afgelopen week straal uitgelachen door iemand die weer 20 jaar ouders was dan ik. "Lang geleden, noemt ze dat.") Maar toen al vond ik ze zo mooi dat ik niet rustte voor ik ze zelf kon maken. Inmiddels gebruik ik ze zelf regelmatig om er cadeautjes mee te versieren. Of natuurlijk de verjaardagshoeden voor de kinderen van de school waar ik werk. Heel af en toe heb ik een kind wat zegt: "Wat kan jij dat goed, juf." Of: "Oh wat mooi, juf." Dan bedankt ik natuurlijk in stilte mijn eigen juf waarvan ik dit ooit geleerd hebt.

Deze keer wilde ik eens proberen om ze met stof te maken. Dat vroeg een iets andere aanpak. Normaal gesproken zet ik een papiertje gewoon vast met een nietje. Maar dat is bijna heiligschennis voor een stukje kant. Dus dook ik in mijn kasten en kwam ik papiertouw tegen. Mocht je nu geen papiertouw in huis hebben: ik denk dat raffia ook heel goed werkt. En zelfs gewoon touw zal prima werken. In dat geval kan je meerdere losse stukjes nemen. Zo heb je toch een mooi bosje 'meeldraden' in de bloem.

 Je neemt dus twee stukjes kant met zijdes van ongeveer 6 tot 8 cm. En een stuk papiertouw van ongeveer 12 cm lang. Leg de lapjes op elkaar en steek het papier touw in het midden van de lapjes voorzichtig door 1 van de gaatjes.

Laat ongeveer 2,5 cm aan de bovenkant uitsteken. Vouw de lapjes om het papiertouw heen. En 'frommel' de onderkant bij elkaar tot alle punten van de lapjes omhoog staan.

 Draai het lange stuk papiertouw om het bij elkaar gevouwen middenstuk heen aan de onderkant.
Steek het uiteinde door het omgeslagen papiertouw om te fixeren.

 Draai nu het stukje papiertouw aan de bovenkant van de bloem open.

 Knip met een schaar kleine sprietjes van het papiertouw.

 Van het lange stuk wat je aan de onderkant over hebt kan je een blaadje maken door het papiertouw open te vouwen en het opengevouwen stuk in de vorm van een blad te knippen.

 Ze zijn ook leuk om te maken van een stukje tule.

En nu maar versieren. In je plantjes. Bij elkaar op een schaal. Op cadeautjes. Maak een hele voorraad in allerlei kleuren. Bewaar ze bij het cadeaupapier en voorlopig heb je succes met je cadeauversiering. ;-)

Kopje met vet - Tutorial kaarsvet in een kopje laten smelten

De afgelopen weken heb ik heerlijk gefreubeld, geknutseld en gerommeld met allerlei soorten materiaal. Zelfs kaarsvet kwam voorbij. En natuurlijk moest er ook gehaakt worden. De komende tijd zal ik dus wat werk uitleg plaatsen. Of zoals het zo mooi officieel heet: een tutorial.

Zullen we dan maar beginnen met het kaarsvet? Om jullie niet te lang in spanning te laten wat ik daar nu precies mee gedaan heb.

Al tijden heb ik twee oude kopjes boven staan. Ooit meegenomen bij de kringloop vandaan met wilde plannen in mijn hoofd. Maar die wilde plannen stranden in niets en daar bleef het bij.

Tot ik terug kwam van vakantie. Met een uitgerust hoofd en een heleboel energie. Na wat noodzakelijke klussen (wat kan je tuin een oerwoud worden in drie weken tijd) kon ik lekker aan de slag met andere dingen. De kopjes kwamen van zolder. En twee door de zon gesmolten kaarsen haalde ik uit de vensterbank. (Oude kaarsen zouden ook heel goed moeten kunnen. Maar die had ik niet. Dus die gesmolten kaarsen waren een uitkomst.) Met een plakband automaat, een stukje dikke katoen en een aardappel schilmesje.

 Met dat mesje snijd ik de kaars in klein stukjes. Ik stop het touwtje voorzichtig tussen de stukjes, en plak die vast met twee stukjes plakband dat ik over het kopje plak. Zo houd ik het touwtje rechtop.
 Dan plaats ik het hele kopje in een pannetje dat ik op het gasfornuis zet. Voor de zekerheid werd het mijn oudste pannetje. (Waar ik toch eigenlijk wel een klein beetje aan gehecht ben. Gewoon omdat ie zo oud is. Dus doe ik wel heel voorzichtig.)
 Langzaamaan veranderen de brokjes kaars in een vloeibare massa. Vol spanning volg ik het proces. Halverwege zie ik dat er wel heel weinig kaarsvet overblijft. Dus snijd ik nog wat bij. Als eenmaal alles gesmolten is haal ik het kopje voorzichtig uit het pannetje.
 Langzaam stolt het kaarsvet weer.
 Oh een domper. Het kaarsvet stolt zo snel dat er een kuil in het midden komt
 Dus nog maar eens kaarsvet smelten. Maar nu in een glazen potje. Want als ik het kaarsvet in het kopje weer smelt dan zal die kuil waarschijnlijk weer ontstaan.
 Uiteindelijk giet ik nog een heel klein laagje vloeibare kaarsvet over het gestolde vet. En nu is het wel mooi een geheel. Al zie je dat niet zo goed op de foto. Omdat het vet hier nog niet gestold is. Dat moeten jullie dus maar van mij aannemen. ;-)
Ik hoop dat jullie iets kunnen met deze tutorial. En heb je dus geen oude kaarsen dan weet je wat je te doen staat. Zet een kaarsenstandaard met kaars in de vensterbank. Een paar warme dagen is voldoende. ;-)

Update: om het lont beter te laten staan kan je ook echt kaarsenlont bestellen. En om het lontje goed op de bodem te houden kan je het metalen ringetje uit de oude kaars gebruiken. Leg het ringetje onderin het kopje en het lontje blijft tot onderin de kaars staan.

Tutorial kleine bolletjes rand haken

De afgelopen dagen was ik bezig met het project wat ik in het begin van de week liet zien. Ik wilde er een mooie rand aan haken. Een bolletjes rand. Ik had al een paar keer de leuke gehaakte randen langs zien komen op het internet. Dus zocht ik een tutorial op. Ik vond er een en begon vol goede moed. Maar dat viel vies tegen. Hij werd helemaal niet zoals ik hem in gedachten had. Grof, groot met lange lussen.

Mannie heeft vaak wel een mening over dingen. Dus mocht hij mee kijken. Meebeslissen. En hij was het met me eens. Misschien moet je een ander randje bedenken raadde hij me aan. Lief van hem. Dat advies. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde een bólletjesrand!

En dus probeerde ik. Minder stokjes, minder lossen, meer stokjes, meer ruimte tussen de bolletjes. Het werd het allemaal niet. Tot ik met de moed der wanhoop me vanavond opnieuw aan het randje waagde. En toen ineens had ik het. Een lief, klein, schattig randje. Met lieve, kleine bolletjes. En om anderen mee te laten genieten van mijn uitvinding hier een omschrijving.

Haak eerst een toer vasten om het werkstuk waar de rand moet komen. Haak dan als volgt:
 5 lossen
 Steek in de 3e losse vanaf de haaknaald.
 Sla de draad om de naald
 En haal de draad door de voorste lus. Nu zijn er 2 lussen op de naald.
 Sla de draad weer om de naald.
 Steek nu weer door de derde losse van de 5 lossen ketting. Haal weer een lus op door de draad om de naald te slaan en de draad door de voorste lus te halen. Steek zo in totaal 4 keer in. En sla steeds tussendoor de draad om de naald.
 Na de 4e keer heb je 8 lussen op de naald.
 Sla nu de draad om de naald en haal door alle lussen op de naald. Dit is best een gepriegel. Soms deed ik het in stukjes. Het is belangrijk dat je de lussen goed los ophaalt en niet te veel aan de draad trekt tijdens het omslaan.
 Nu nog 1 halve vaste in die zelfde 3e losse van de 5 lossen ketting.
 Haak 2 lossen
1 halve vaste in de 2e vaste in de basisrand. 
Deze stappen steeds herhalen tot je hele rand klaar is. Nu heb je dus een rand met lieve, bescheiden kleine bolletjes en is de ruimte tussen het project en de bolletjes en de bolletjes onderling niet te groot.
Ik hoop dat je er iets mee kan. Als je zelf nu ook zo'n leuke bolletjes rand haakt vanaf deze tutorial laat dan even een berichtje achter of stuur een fotootje. Altijd leuk om te zien hoe anderen het weer doen. Dat inspireert me weer om vaker tutorials te schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)