vrijdag 31 oktober 2014

Doeraks beenwarmers en mouwsjaal

Als ik vakantie heb denk ik altijd dat ik zeeën van tijd heb. Dan plan ik de tijd vol met leuke uitjes en visite. Lekker met de kinderen op stap. Lekker de tijd voor ze nemen. En natuurlijk met veel breien, haken, en oh ja, ook wel handig om hier en daar eens extra een bezem door heen te halen. Zo plande ik ook nog een blogberichtje in. Maar dat liep toch even anders. Die uitjes, visites en zelf de schoonmaak kwamen helemaal goed. Maar het blogberichtje moest even wachten. Een week is maar een week. En in die week moest er nog wel een hele mouwsjaal afgebreid worden.

Bolleboos moest natuurlijk de hele week naar school. Maar voor mij begint de vakantie altijd op dinsdagmiddag voor de vakantieweek. Omdat ik alleen aan het begin van de week werk heb ik eigenlijk altijd anderhalve week vrij. Op vrijdag middag was ook Bolleboos vrij. Maar toen moest ik nog veel doen. We zouden er even een weekendje tussenuit gaan en dan moet er toch altijd wat ingepakt worden. We hadden besloten zo min mogelijk mee te nemen. En dat lukte. Ik hoefde ook niet veel breiwerk mee te nemen. Het garen voor de beenwarmers en mouwsjaal waren voldoende. En op vrijdagavond op ons vakantieadresje kwamen de beenwarmers af. Nu snel verder met de mouwsjaal.

Niet alles lukt dus in een week. Zelfs niet als je eigenlijk anderhalve week hebt. Ook de mouwsjaal kwam niet af. En als je dan maandag en dinsdag moet werken en hij moet voor donderdag af zijn dan wordt het nachtwerk op woensdag. Half 2 lag ik er op. Moe maar meer dan voldaan. Wat is hij gaaf geworden.

En wat heeft ons prinsesje gestraald op de mooie grote dag van haar tante en haar kersverse nieuwe oom. Helemaal tevreden. Helemaal compleet. Lekker warm, lekker soepel, lekker om in te bewegen en precies in de goede kleur. Het was een prachtige dag. En Doerak heeft er zeker van genoten.

Voor jullie even de foto's van de beenwarmers en sjaal.

Ik heb voor allebei de patronen zelf ontworpen. Ik kon niets vinden wat ik echt precies goed vond. En wat ik precies wilde hebben. Dus moest ik het zelf bedenken. Het was veel meten. Veel passen tussendoor. En ook best heel spannend. Want als het mislukte... nou daar moest ik gewoon niet aan denken. Maar het mislukte niet! Het lukte naar volle tevredenheid. Ik zal voor jullie binnenkort de patronen uitschrijven. Maar nu eerst even.... breivakantie. Ik wil voor Doerak op haar kamertje een rozenslinger haken die ik rondom haar bedje kan ophangen. Zin in!

maandag 13 oktober 2014

Proeflapje beenwarmer Doerak

Ik had nog wat beloofd in het vorige bericht. Een berichtje over een beenwarmer voor Doerak. Had ik ook al verteld waarom ik die aan het breien ben? Ik geloof het niet.

Nou daar komt het verhaal: Binnenkort hoopt mijn jongste zus te gaan trouwen. Met volgens haar de liefste man van de wereld. (kan natuurlijk niet want die heb ik. Maar we laten haar maar gewoon in die waan.) :-P Bij een bruiloft horen feestkleren. En die kleren dat was een heel gezoek. Ik wilde een echt prinsessenjurkje voor Doerak. Jullie kennen haar inmiddels een beetje. Het is geen prinsesje. Het is zelfs geen prins. Het is gewoon een echte doerak. Maar bij zo'n feest hoort gewoon een geweldig jurkje. En dat jurkje vond ik ook. Hij staat haar prachtig en ze is zo trots als een pauw. Alleen: in deze tijd van het jaar laat je een meisje niet meer met blote beentjes in een mouwloos jurkje rondlopen. Zelfs doerakken kunnen het koud krijgen. Dus bestelde ik een bolero.

Mijn zusje heeft gevraagd of iedereen iets met rood in zijn kleren wil doen. Bolleboos was als eerste klaar voor de bruiloft en voor hem vond ik een bordeauxrode broek. Dus moesten we allemaal maar in het bordeaux. Voor mij een lange bordeauxrode jurk. En voor Doerak een crème jurk met bordeauxrode roosjes en linten. Maar, rood is niet rood. En bordeaux is niet bordeaux. De bolero kleurt voor geen meter bij de jurk.

Na een zoektocht bij de bekende winkels wist ik dat het onbegonnen werk was om iets in dezelfde kleur te vinden. Ik wil geen crème bolero omdat Doerak nogal blond is en crème een kleur is die haar niet zo goed staat. Dus moest ik naar de wolwinkel. Een bolletje garen vinden in dezelfde kleur moet te doen zijn. En natuurlijk was dat te doen. Ik kwam met 4 prachtige bolletjes thuis. En daar ben ik dus nu een beenwarmer van aan het breien. En er moet nog een mouwsjaal van de pennen rollen.

Ook breien kan een hele toer zijn. Zeker als je geen patroon naar je zin kan vinden. Ik wilde iets met noppen. Maar dat zag ik nergens. Dus begon ik aan een proeflapje. Wist ik gelijk hoeveel steken ik nodig zou hebben. Dat lapje werd een lap. Want de eerste noppen waren niet naar mijn zin.
Noppen van 5 steken
 Ik vind dat je bij deze noppen de bovenkanten zo goed kan zien. Het terugbrengen van 5 steken naar 1 steek zeg maar. Misschien ben ik een beetje een pietlut. Maar ik vind dat verzamelingetje steken niet zo netjes. Al die lusjes bovenaan. Dus zocht ik naar andere manieren om een nop te maken. Ik heb verschillende manieren geprobeerd. 5 Steken samenbreien, (toen brak prompt mijn draad. Gelukkig was het een proeflap) de 5 steken op een haaknaald zetten, draad om de haaknaald slaan en dan doorhalen en de ene steek die je overhoud weer op de breinaald zetten en de reguliere manier natuurlijk. Haal eerst de 2e steek over de eerste, dan de 3e, dan de 4e en dan de 5e. Maar bij alle manieren werd het niet naar mijn zin. Dus googelde ik verder.

Eerst vond ik nog een heel klein nopje. Maar dat was helemaal niet naar mijn zin dus dat schrijf ik niet eens op. Ik zou ook niet meer weten hoe ik het gedaan heb. En waar ik daar de omschrijving van vond. Oh over omschrijving: zal ik nog eerste even vertellen hoe je een nop over 5 steken breit:
Op de plaats waar je de nop wilt hebben brei je 5 steken uit 1 steek. Dit doe je het makkelijkst door 1 recht te breien maar de steek niet af te laten gaan, de draad om de rechternaald te slaan, weer 1 recht zonder af te laten glijden, de draad nogmaals omslaan en weer 1 recht. Maar nu mag de steek van de linkernaald. Dan het werk keren en over deze 5 steken averecht breien. Keer het werk en brei recht, keren, averecht, keren, recht. Nu de steken weer terugbrengen naar 1 steek. Dat kan op verschillende manieren maar dat heb ik hierboven al uitgelegd.
Hazelnootpatroon
 Toen vond ik het hazelnootpatroon op deze site: Alles over breien Alleen klopte het patroon niet helemaal. Dat heb ik wel gemaild. Maar het is nu nog niet veranderd zie ik. Daarom hieronder even het patroon:  
Eerste naald: 1 kantsteek, *3 steken averecht, uit de volgende steek brei je 1 steek recht, 1 omslag en weer 1 steek recht. Herhaal dit patroon vanaf * Brei als laatste weer een kantsteek.

Tweede en derde naald: Brei deze naalden recht boven recht en averecht boven averecht.

Vierde naald: 1 kantsteek, * 3 steken recht, 3 steken averecht samen breien. Herhaal dit patroon vanaf * Brei als laatste weer een kantsteek.

Vijfde naald: brei deze naald helemaal averecht

Zesde naald: brei deze naald helemaal recht

Zevende naald: 1 kantsteek, * 1 steek averecht, uit de volgende steek brei je 1 steek recht, 1 omslag en weer 1 steek recht. 2 steken averecht. Herhaal dit patroon vanaf *

Achtste naald en negende naald: Brei deze naalden recht boven recht en averecht boven averecht.

Tiende naald: 1 kantsteek, * 1 steek recht, 3 steken averecht samen breien, 2 steken recht. Herhaal dit patroon vanaf * Brei als laatste weer een kantsteek.

Elfde naald: brei deze naald helemaal averecht

Twaalfde naald: brei deze naald helemaal recht

Herhaal deze 12 naalden tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

Het foutje zit in de 4e en 10e naald. Maar als je hem breit zoals hij hier staat dan komt het in orde. Dan krijg je het resultaat zoals op het plaatje.

Toch was dit ook niet helemaal wat ik zocht. Dus zocht ik verder. 
Ronde nop




En toen vond ik in de boeken die ik gewoon hier heb liggen deze mooie ronde nop. Het is een nop over 4 steken. Je breit 4 steken uit 1 steek door hem afwisselend gewoon en verdraaid te breien en pas bij de 4e steek de steek van de naald te laten glijden. Dan het werk keren, brei over de 4 zojuist gemaakte steken averecht, keer het werk, brei 4 steken recht, keer het werk, brei nu 2 keer 2 steken averecht samen, keer het werk en brei nu 1 keer 2 steken recht samen. En zie daar. Een mooi, lief en bescheiden nopje. Precies zoals ik hem wilde hebben.
En dit is dus de complete proeflap. Het hazelnootpatroon zie je hier niet goed. Die moest je aan de averechte kant breien. Dus hier zie je het patroon van de achterkant.
Nu ben ik dus aan het passen en meten om een mooi passend beenwarmertje te maken. En schrijf ik precies op wat ik doe zodat nummer 2 niet ineens een heel ander warmhoudertje wordt. Ik houd jullie op de hoogte.




donderdag 9 oktober 2014

Breipatroon Merwin, het patroon van een beroemd vriendje.

Wat een buikgriep allemaal wel niet met je kan doen. Gister nacht begonnen en gisteravond voor het laatst overgegeven. Ik kan die wc niet meer zien. Bolleboos en Doerak waren hartstikke lief gister. Ze hebben me echt geholpen. Bolleboos heeft een paar keer limonade ingeschonken voor Doerak en hemzelf. Hij heeft voor mij een glaasje gemeentepils getapt en als ik wat aan hem vroeg deed hij het gewoon.

Doerak heeft me een paar keer lekker toegedekt. En me welterusten toegewenst. "Ga maar lekker slapen," koeterwaalste ze. Wat een heerlijke kinderen heb ik toch. Dan voel je je ondanks dat je ziek bent toch wel heel gelukkig.

Vanmorgen moesten ze allebei weer naar school. Dat viel niet mee. Een auto voor de deur is dan een grote zegen. Maar wat was ik warrig onderweg. Bovendien moest ik niet te snel mijn hoofd draaien want dan werd ik duizelig. We zullen het zeker maar niet hebben over mijn inparkeer moves. Want dat was gewoon verschrikkelijk vandaag. Ik overzag het gewoon niet. Gelukkig zitten ze nu op school/peuterspeelzaal en het moment voor mijzelf is aangebroken.

Net een cracker op. Nadat de beschuit van vanmorgen er ingebleven was durfde ik nog wel iets aan. Een kopje thee binnen handbereik. En ook niet onbelangrijk: op tafel staat een bos bloemen. Mannie is niet heel scheutig met bloemen. Maar gistermiddag kwam hij thuis met een prachtige bos. Zo lief. De kinderen allebei verrukt. En ik natuurlijk ook. Hij heeft ze ook nog zelf in een vaasje gezet. (lees bloempotje maar daar hebben we het nu niet over. Hij kleurt wel heel goed bij de bos. En ze passen er in)

En nu is het dus eindelijk tijd voor het patroon. Het Merwin patroon.



Merwin, de beroemde vriend





Merwin wordt in tricotsteek gebreid. Zijn kop en lijfje zijn 1 geheel maar de voor en achterkant zijn 2 losse delen die later aan elkaar genaaid moeten worden. Ook de losse onderdelen moeten later vastgenaaid worden. Houd hierbij rekening met het afknippen van de draad. Houd de draad extra lang.

Kijk voor tips voor meerderen of minderen eens op mijn blog: steekjebijbeetje.blogspot.nl

Als Merwin voor een baby of klein kind bestemd is brei hem dan extra vast. Neem eventueel een kleinere breinaald als op de wikkel van de bol staat aangegeven. Hierdoor voorkom je dat er achteraf door kleine vingertjes vulling losgepeuterd word.

Zorg ook dat alle onderdelen goed vast zitten en gebruik geen kraaltjes, knoopjes of dergelijke voor de oogjes, of voor extra versiering. Dit is gemakkelijk los te peuteren of te sabbelen.

Benodigdheden:
1 Rest in hoofdkleur.
1 Restje in accentkleur
Kleine restjes voor mond, neus en ogen.
Vulling
Rammeltje
Breinaalden passend bij het garen. Hoe dikker het garen hoe groter Merwin wordt.
Stopnaald

Kop en lijf (2 x)
Zet 26 steken op en brei rechte tricotsteek.
Meerder iedere 6e naald aan weerskanten 1 steek.
Brei zo 24 naalden. Meerder in de 24e naald nog 1 keer. (34 steken op de naald)
Kant in de 25e naald de eerste 13 steken af.
Kant in de 26e naald de eerste 13 steken af. (18 steken op de naald)
Meerder in de 27e en 29e naald aan weerskanten 1 steek. (12 steken op de naald)
Minder in de 33e/34e, 37e/38e en 41e/42e naald aan het begin van de naald 1 steek. (6 steken op de naald)
Kant in de 43e naald de middelste 2 steken af. Brei beide delen afzonderlijk verder als volgt:
Brei 1 toer. Meerder in de volgende toer aan de buitenkant 2 steken. Kant in de volgende toer alle steken af.

Let op: voor het meerderen van 2 steken wordt de techniek breiend opzetten gehanteerd. Dit houd in dat er aan het begin van de naald gemeerderd wordt. Aan een kant betekend dit dat er in de averechtse kant gemeerderd wordt. Aan de andere kant aan de rechte kant.

Oren: (4 x)
Brei de oren met de accentkleur. Zet 3 steken op. Meerder aan weerszijden 1 steek in de 1e, 3e, 5e en 7e naald tot een totaal van 11 steken. Minder vanaf de 9e naald 1 steek in elke oneven naald aan weerszijden tot een totaal van 3 steken. Kant de steken averecht af.

Armen: (2 x)
Zet 8 steken op. *Brei 1 naald recht, 1 naald averecht. Zet aan het einde van deze naald 3 steken op. Brei over deze 3 steken 1 naald recht en 1 naald averecht en kant de steken recht af.** Herhaal van * - ** nog 2 keer. Aan het einde zijn er dan 3 vingers gebreid. Brei nog een naald recht. Kant dan de steken averecht af.  

Staart:
Herhaal de toeren van de arm nog 1 keer maar brei het nu in de accentkleur waar ook de oren van gemaakt zijn.

Ogen: (2 x)
Neem voor de ogen een afwijkende kleur. Zet 3 steken op. Meerder in de 2e naald 1 steek aan weerszijden. Brei 1 naald recht. Minder in de volgende naald aan weerszijden 1 steek. Brei 1 naald recht. Kant averecht af.

Afwerking:
Naai de oren met de binnenkanten op elkaar en naai ze aan de kop: rechter oor op 6 toeren bij 6 steken van de bovenrand. Linker oor schuin, de punt komt op de 6e toer bij 4e steek.

Naai de 2 delen kop en lijf op elkaar. Het naadje hoeft niet onzichtbaar te zijn. Naai gerust de delen aan elkaar met een contrasterende kleur garen in een stiksteekje.

Maak kleine zwarte pupillen op de ogen.
Naai de ogen aan: Rechter oog vanaf de 9e steek vanaf de rechterkant op 3 toeren van boven. Linker oog vanaf de 8e steek vanaf de linkerkant op 5 toeren van boven.

Borduur de mond met kleine kruissteekjes te beginnen op de 3e steek vanaf de linkerkant, op de 12e toer van boven. Borduur 3 steken naar beneden, 1 halve steek schuin naar beneden, 1 steek naar beneden, 1 halve schuin naar beneden, 1 steek opzij, 1 hele steek naar beneden, 9 steken opzij, 1 hele steek omhoog, 5 steken opzij, 1 halve steek schuin omhoog, 1 steek omhoog. 1 halve steek schuin omhoog, 3 steken omhoog.

Borduur een neusje net onder het rechter oog.

Naai de armen en de staart vast aan het lichaam.

En dan maar lekker versieren. Merwin houdt er van om opgetut te worden. Dus geef hem haren van fluffiegaren, borduur prachtige sterren of hartjes op zijn buik of geef hem winkelhaakjes op zijn lijf. Kortom laat je fantasie de vrije loop.

Dit patroon behoort toe aan mij. Je mag het patroon vrij gebruiken voor eigen gebruik. Verkopen voor een goed doel mag natuurlijk altijd. Maar laat altijd weten waar je het patroon vandaan hebt en plaats een linkje naar mijn blog. Je mag het patroon niet zelf op je blog plaatsen, niet gebruiken voor commerciële doeleinden en ook het afgewerkte product mag niet op internet te koop aangeboden worden. 


Heel veel plezier met het patroon en stuur je een fotootje als je Merwin ook gemaakt hebt?