donderdag 9 oktober 2014

Breipatroon Merwin, het patroon van een beroemd vriendje.

Wat een buikgriep allemaal wel niet met je kan doen. Gister nacht begonnen en gisteravond voor het laatst overgegeven. Ik kan die wc niet meer zien. Bolleboos en Doerak waren hartstikke lief gister. Ze hebben me echt geholpen. Bolleboos heeft een paar keer limonade ingeschonken voor Doerak en hemzelf. Hij heeft voor mij een glaasje gemeentepils getapt en als ik wat aan hem vroeg deed hij het gewoon.

Doerak heeft me een paar keer lekker toegedekt. En me welterusten toegewenst. "Ga maar lekker slapen," koeterwaalste ze. Wat een heerlijke kinderen heb ik toch. Dan voel je je ondanks dat je ziek bent toch wel heel gelukkig.

Vanmorgen moesten ze allebei weer naar school. Dat viel niet mee. Een auto voor de deur is dan een grote zegen. Maar wat was ik warrig onderweg. Bovendien moest ik niet te snel mijn hoofd draaien want dan werd ik duizelig. We zullen het zeker maar niet hebben over mijn inparkeer moves. Want dat was gewoon verschrikkelijk vandaag. Ik overzag het gewoon niet. Gelukkig zitten ze nu op school/peuterspeelzaal en het moment voor mijzelf is aangebroken.

Net een cracker op. Nadat de beschuit van vanmorgen er ingebleven was durfde ik nog wel iets aan. Een kopje thee binnen handbereik. En ook niet onbelangrijk: op tafel staat een bos bloemen. Mannie is niet heel scheutig met bloemen. Maar gistermiddag kwam hij thuis met een prachtige bos. Zo lief. De kinderen allebei verrukt. En ik natuurlijk ook. Hij heeft ze ook nog zelf in een vaasje gezet. (lees bloempotje maar daar hebben we het nu niet over. Hij kleurt wel heel goed bij de bos. En ze passen er in)

En nu is het dus eindelijk tijd voor het patroon. Het Merwin patroon.



Merwin, de beroemde vriend





Merwin wordt in tricotsteek gebreid. Zijn kop en lijfje zijn 1 geheel maar de voor en achterkant zijn 2 losse delen die later aan elkaar genaaid moeten worden. Ook de losse onderdelen moeten later vastgenaaid worden. Houd hierbij rekening met het afknippen van de draad. Houd de draad extra lang.

Kijk voor tips voor meerderen of minderen eens op mijn blog: steekjebijbeetje.blogspot.nl

Als Merwin voor een baby of klein kind bestemd is brei hem dan extra vast. Neem eventueel een kleinere breinaald als op de wikkel van de bol staat aangegeven. Hierdoor voorkom je dat er achteraf door kleine vingertjes vulling losgepeuterd word.

Zorg ook dat alle onderdelen goed vast zitten en gebruik geen kraaltjes, knoopjes of dergelijke voor de oogjes, of voor extra versiering. Dit is gemakkelijk los te peuteren of te sabbelen.

Benodigdheden:
1 Rest in hoofdkleur.
1 Restje in accentkleur
Kleine restjes voor mond, neus en ogen.
Vulling
Rammeltje
Breinaalden passend bij het garen. Hoe dikker het garen hoe groter Merwin wordt.
Stopnaald

Kop en lijf (2 x)
Zet 26 steken op en brei rechte tricotsteek.
Meerder iedere 6e naald aan weerskanten 1 steek.
Brei zo 24 naalden. Meerder in de 24e naald nog 1 keer. (34 steken op de naald)
Kant in de 25e naald de eerste 13 steken af.
Kant in de 26e naald de eerste 13 steken af. (18 steken op de naald)
Meerder in de 27e en 29e naald aan weerskanten 1 steek. (12 steken op de naald)
Minder in de 33e/34e, 37e/38e en 41e/42e naald aan het begin van de naald 1 steek. (6 steken op de naald)
Kant in de 43e naald de middelste 2 steken af. Brei beide delen afzonderlijk verder als volgt:
Brei 1 toer. Meerder in de volgende toer aan de buitenkant 2 steken. Kant in de volgende toer alle steken af.

Let op: voor het meerderen van 2 steken wordt de techniek breiend opzetten gehanteerd. Dit houd in dat er aan het begin van de naald gemeerderd wordt. Aan een kant betekend dit dat er in de averechtse kant gemeerderd wordt. Aan de andere kant aan de rechte kant.

Oren: (4 x)
Brei de oren met de accentkleur. Zet 3 steken op. Meerder aan weerszijden 1 steek in de 1e, 3e, 5e en 7e naald tot een totaal van 11 steken. Minder vanaf de 9e naald 1 steek in elke oneven naald aan weerszijden tot een totaal van 3 steken. Kant de steken averecht af.

Armen: (2 x)
Zet 8 steken op. *Brei 1 naald recht, 1 naald averecht. Zet aan het einde van deze naald 3 steken op. Brei over deze 3 steken 1 naald recht en 1 naald averecht en kant de steken recht af.** Herhaal van * - ** nog 2 keer. Aan het einde zijn er dan 3 vingers gebreid. Brei nog een naald recht. Kant dan de steken averecht af.  

Staart:
Herhaal de toeren van de arm nog 1 keer maar brei het nu in de accentkleur waar ook de oren van gemaakt zijn.

Ogen: (2 x)
Neem voor de ogen een afwijkende kleur. Zet 3 steken op. Meerder in de 2e naald 1 steek aan weerszijden. Brei 1 naald recht. Minder in de volgende naald aan weerszijden 1 steek. Brei 1 naald recht. Kant averecht af.

Afwerking:
Naai de oren met de binnenkanten op elkaar en naai ze aan de kop: rechter oor op 6 toeren bij 6 steken van de bovenrand. Linker oor schuin, de punt komt op de 6e toer bij 4e steek.

Naai de 2 delen kop en lijf op elkaar. Het naadje hoeft niet onzichtbaar te zijn. Naai gerust de delen aan elkaar met een contrasterende kleur garen in een stiksteekje.

Maak kleine zwarte pupillen op de ogen.
Naai de ogen aan: Rechter oog vanaf de 9e steek vanaf de rechterkant op 3 toeren van boven. Linker oog vanaf de 8e steek vanaf de linkerkant op 5 toeren van boven.

Borduur de mond met kleine kruissteekjes te beginnen op de 3e steek vanaf de linkerkant, op de 12e toer van boven. Borduur 3 steken naar beneden, 1 halve steek schuin naar beneden, 1 steek naar beneden, 1 halve schuin naar beneden, 1 steek opzij, 1 hele steek naar beneden, 9 steken opzij, 1 hele steek omhoog, 5 steken opzij, 1 halve steek schuin omhoog, 1 steek omhoog. 1 halve steek schuin omhoog, 3 steken omhoog.

Borduur een neusje net onder het rechter oog.

Naai de armen en de staart vast aan het lichaam.

En dan maar lekker versieren. Merwin houdt er van om opgetut te worden. Dus geef hem haren van fluffiegaren, borduur prachtige sterren of hartjes op zijn buik of geef hem winkelhaakjes op zijn lijf. Kortom laat je fantasie de vrije loop.

Dit patroon behoort toe aan mij. Je mag het patroon vrij gebruiken voor eigen gebruik. Verkopen voor een goed doel mag natuurlijk altijd. Maar laat altijd weten waar je het patroon vandaan hebt en plaats een linkje naar mijn blog. Je mag het patroon niet zelf op je blog plaatsen, niet gebruiken voor commerciële doeleinden en ook het afgewerkte product mag niet op internet te koop aangeboden worden. 


Heel veel plezier met het patroon en stuur je een fotootje als je Merwin ook gemaakt hebt?

2 opmerkingen:

  1. Ha Clarisse,
    Wat een gedoe zeg, die buikgriep...en zeker als je kinderen hebt vergt dat wel flink improvisatievermogen. Hopelijk knap je snel verder op!!
    Groetjes, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He dank je wel voor je beterschapswensen. De buikgriep is gelukkig al weer even achter de rug. Maar nu zitten we midden in De Griep. Die jij waarschijnlijk met kerst al heb gehad. Gelukkig zitten we al in week 3. Dus het grootste leed lijkt nu geleden.

    BeantwoordenVerwijderen

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)