dinsdag 20 januari 2015

Randjes

Het boek 75 sierranden om te haken heeft zijn nut al meer bewezen. Ik heb al vaker verwezen naar het boek. En ook nu kwam het me weer super goed van pas. Hier even een afbeelding die ik vond op het wereld wijde web:

In het kraampakket wat ik van schoonmama kreeg zat een zelfgebreid vast. Mijn schoonmoeder had hem stiekem gemaakt zonder dat ik het wist. Het was een echte verrassing. En ik wist ook meteen dat het een poosje in de kast mocht. Het vest kon ze pas aan als ze wat groter was. Ieder seizoen kwam het vest weer te voorschijn. Zowel zomer als winter. Want een lekker warm vest is ook in de zomer soms best handig. Maar steeds bleek het weer te groot te zijn. En waar Doerak wel in de lengte groeit maar niet in de breedte was het vest ook wat te breed voor haar.

Dit seizoen kon ze hem eindelijk aan. Met veel plezier nam ik hem mee naar de camping. Eindelijk. En toen ontdekte ik de veel te korte mouwen. Dat was balen. Dit kon echt niet meer. Na de eerste teleurstelling rijpte er een plannetje. En eenmaal thuis viste ik mijn knalroze garen uit de kast, het boekje met de sierrandjes en een haaknaald. Met elke steek werd ik blijer. Niet alleen werden de mouwen meteen een stuk langer. Het hele vest werd nog leuker dan het al was. Om een eenheid te creƫren haakte ik een kraagje aan de bovenkant. En een randje om de knoopsgaatjes. De knoopjes wipten er steeds uit. En als je een doerak bent is dat niet handig.

Het net gekochte knalroze rokje die ik voor een ander vest bestemd had maar wat net niet de goede kleur bleek te zijn toen ik thuis kwam was nu exact dezelfde kleur. Het zou super staan onder het vest.
Close-up van de kraag


Close-up van de mouw
En eenmaal bezig met randjes was haar verjaardagsjurkje van vorig jaar aan de beurt. Die werd korter en korter. En ik wilde hem toch nog een heel seizoen gebruiken.
Dit is het jurkje in originele staat. Het randje langs de hals en de mouwen. is origineel

De festonsteek viel niet mee. Het is de eerste keer dat ik zoiets probeerde. Nadat ik een centimeter op de jurk had gespeld omdat ik precies om de halve centimeter in wilde steken vond ik het toch niet netjes genoeg. Dus pakte ik mijn pen en zette ik stipjes om precies elke halve centimeter. Dit werd veel netter. Dus het eerste rommelige gedeelte uitgehaald en nog eens overnieuw gedaan. Het zat dan wel aan de achterkant. Maar omdat Doerak altijd voor mij uit rent zou ik dat precies het meest zien. ;-)
De festonsteek
En toen het randje er om heen. Het was echt een feest. Het randje was eigenlijk in twee kleuren uitgevoerd. Dus ik vond het best spannend hoe het er uit kwam te zien. Maar al hakend werd ik meer enthousiaster. Wat werd het gaaf. Het randje is aardig lang geworden. En bovendien trekt de zware rand de jurk nog iets meer naar beneden. Zo is het dus weer een jurkje op de goede lengte.
Het randje.
Eenmaal klaar was ik verliefd. De volgende dag mocht ze het jurkje aan. Toen was het nog mooier. Het is echt een feestjurk. En helemaal tegen mijn eigen natuur in heb ik op de verjaardag van de tweede zoon van Buurman en Buurvrouw trots verteld dat ik hem zelf verlengt had. Iets dat ik normaal niet zo snel zou doen van zelfgemaakt werk. Ze zou hem dit seizoen weer aan kunnen voor haar verjaardag. ;-)
2 opmerkingen:

  1. Ha Clarisse,
    Ik heb het boek ook, en heb er laatst ook wat dingetjes uit geprobeerd....echt leuk om te doen he! Heel mooi geworden, dat vestje, en dat jurkje ook, super!! Mag je echt wel trots op zijn!
    Liefs, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor het compliment. En ja, het is echt een leuk boek. Ik haal er vaak iets uit. Ook het boek van de 100 bloemen om te haken en te breien. Ze zijn gewoon ideaal om projectjes 'op te leuken' of iets extra te versieren.

    BeantwoordenVerwijderen

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)