zaterdag 14 februari 2015

Fijne valentijnsdag - patroon hartje

Het kostbaarste bezit wat je kan hebben is het hart van een ander.
14 februari. Voor iedereen die op liefdespad is een spannende dag. Komt die kaart? Krijg ik dit jaar een geheime aanbidder? En als die geheime aanbidder er is wie is het dan? Altijd spannend. Ik weet dat ik als pubermeisje elk jaar weer hoopte op een kaartje op deze dag. Er is nooit een kaart van een geheime aanbidder gekomen. Wel van vriendinnen, en later natuurlijk van Mannie. Maar onze relatie ontstond niet rond valentijn dus was er niets geheimzinnigs aan zijn kaart. Inmiddels zijn we 9,5 jaar getrouwd en doen we er heel weinig aan. Af en toe een klein cadeautje in de vorm van chocola of kaarsjes. Soms gaan we lekker met elkaar gourmetten. Of we maken pizzabodempjes in de oven en garen groenten op het gourmetstel om zelf onze pizzarondjes te bekleden. Of we zetten de poffertjespan op tafel en bakken de poffers terwijl we er om heen zitten. Altijd gezellig. Na afloop als de kindjes op bed liggen spelen we een gezelschapsspel. Een liefhebberij van ons waar we veel te weinig tijd voor vrij maken. Kortom valentijn is vooral aan elkaar laten zien dat we van elkaar houden.

Dit jaar had ik het plan opgevat om ons huis in hartjes te versieren. (ik schreef er al over in mijn vorige blog) Het plan kwam van gewoonmarieke. Ik vond een blogbericht van haar uit 2013. Dus ijverig aan de slag. Met haaknaald en hartjes. En natuurlijk roosjes. De bloem van de liefde.

Verschillende dingen zijn al helemaal klaar. Maar verschillende dingen ook nog niet. Dus mijn huis blijft nog even geheim. Maar om iedereen toch een fijne Valentijnsdag te wensen heb ik wel een patroontje van een hartje. Het originele hartje komt van Karinaandehaak maar ik heb een heel aantal dingen veranderd. Kijk maar mee:

Patroon hartjes portemonnee


1) Maak een magische ring en haak daarin eerst 3 lossen (telt als het eerste stokje) en daarna 11 stokjes, en sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse.(12 stk)
2) 3 lossen (telt als het eerste stokje), *2 stokjes, 1 dubbelstokje in het volgende stokje, 1 dubbelstokje en 2 stokjes in het volgende stokje, 1 stokje in het volgende stokje* en herhaal van * - * nog 3 keer maar vervang het laatste stokje door 1 halve vaste in de 3e losse van het begin van de toer.
2a) Maak 1 halve vaste in de volgende 4 steken. Zorg dat de laatste halve vaste uit komt in het 2e dubbelstokje van de vorige toer.
2b) Maak nu de 1e boog: 8 dubbele stokjes in het middelste stokje van deze zijkant. (is het 3e stokje) Haak 1 halve vaste in het volgende dubbelstokje. (dus sla de rest van de stokjes over).
2c) De 2e boog: 1 halve vaste in het volgende dubbelstokje, 8 dubbele stokjes in het middelste stokje van deze zijkant. (is het 3e stokje) Haak 1 halve vaste in het volgende dubbelstokje. (dus sla de rest van de stokjes over) Sluit af met 1 halve vaste in het volgende dubbelstokje en wissel dan ook meteen van kleur.
3) 3 lossen, (telt als 1e stokje) 1 stokje in de volgende 6 stokjes, 1 stokje en 1 dubbelstokje in het volgende dubbelstokje, 1 dubbelstokje en 1 stokje in het volgende dubbelstokje, 1 stokje in de volgende 7 stokjes, 2 stokjes in de volgende 7 dubbelstokjes, 1 half stokje en 1 vaste in het volgende dubbelstokje, 2 vasten samen haken op de volgende halve vasten, 1 vaste en 1 half stokje in het volgende dubbelstokje, 2 stokjes in de volgende 7 dubbelstokjes en sluit de toer met 1 halve vaste in de 3e losse van de 1e 3 lossen. Hecht af.
Maak nog zo’n hartje eventueel in andere kleuren. Werk de draadjes weg en versier de hartjes naar eigen inzicht. Haak nu de hartjes samen als volgt: Leg de hartjes met de verkeerde kanten op elkaar, hecht met een nieuwe kleur aan in een van de bogen van het hart in het 8e steek vanaf het midden geteld, de samen gehaakte vaste meegeteld. Werk alleen in de achterste lussen, 1 vaste in elke steek, tot de top van de andere boog. (ook weer de 8e steek vanaf het midden, de samen gehaakte vaste meegeteld) pak het andere hartje er bij en haak ook hier in de achterste lus in de 8e steek van het midden een vaste. Haak in elke steek een vaste, tot de samen gehaakte vaste van het midden. Haak hierin een halve vaste, haak ongeveer 23 lossen, haak 1 halve vaste in de samen gehaakte vaste, haak weer 1 vaste in de achterste lussen tot aan de top van de volgende boog. Haak de beide hartjes nu samen, blijf haken in alleen de achterste lus. 1 vaste in de achterste lussen van de beide hartjes, het hele hartje rond maar haak in de punt van het hart 2 keer 2 vasten in steek. Hecht de draad goed af. Naai nog een knoopje op het hartje waar geen lusje op is gehaakt zodat het portemonneetje gesloten kan worden.

Opmerking: dit patroon behoort toe aan mij. Je mag dit patroon voor eigen gebruik gebruiken maar je mag het niet verkopen of het afgewerkte product gebruiken voor commerciƫle doeleinden. Afgewerkte hartjes mogen natuurlijk wel voor een goed doel verkocht worden. Maar zorg dan altijd voor een linkje naar mijn blog.


Dit hartje heb ik helemaal dichtgemaakt. Het heeft geen lusje en geen openingetje omdat ik dit hartje als versiering wilde gebruiken.

De hartjes zijn dus portemonneetjes geworden. Of sleuteltasjes. Of kleine cadeauzakjes. Zo heb ik er al een paar keer een gehaakt voor een jarig nichtje die graag geld wilde voor haar verjaardag. Met haar letter van haar naam er op geborduurd. Ze zijn ideaal voor zendingsgeld op maandag morgen. Of collectegeld voor in de kerk. Of hang ze bij de voordeur met geld voor collectebussen er in. Kortom je kan ze overal voor gebruiken.

Het versieren is gewoon het leukst. Je kan er zoveel kanten mee op. Kraaltjes, knoopjes, leuke steekjes. En ook met kleuren kan je zoveel. Je kan er eindeloos in variƫren.

Veel plezier er mee en laat je me een fotootje zien als je het hartje ook gemaakt hebt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)