zaterdag 21 februari 2015

Huis vol liefde

 Ik had het al verklapt. Ons huis is versierd met hartjes en roosjes. De bekendste uitingen van liefde. Mijn voorraad potjes kregen als eerste een opfrisbeurt. De potjes hebben lange tijd op tafel gestaan met bloemen er in. Rond kerst heb ik er kerstballen ingelegd en zilverkleurige knopen. Dat moest natuurlijk veranderen. Dus haakte ik hartjes, sneed ik een papier met hartjes op maat en vouwde ik in de binnenkant van het potje, ik strooide met roze zand, roze en paarse knoopjes, vond roosjes tussen mijn decoratiespullen en legde er een houten hartje in. Ze mochten verhuizen naar de vensterbank en staan nu te pronken voor de shutters.

Voorraad potjes in de vensterbank

Papier op maat gesneden en in het potje gevouwen en kantrandje om het potje gehaakt

Onderste potje van de drie stapelpotjes

Het grootste voorraad potje
Het leuke van deze potjes is dat we ze een jaar of 2 geleden in ons kerstpakket kregen. Zelf kreeg ik de grote, Mannie kreeg een paar dagen later de stapel toren. Omdat er precies dezelfde tekst op de potjes staat heb ik ze voor de sier op tafel gezet met leuk decoratiemateriaal er in. Kerstpakketten kunnen heel verrassend zijn. Dat zie je maar weer.

De twee melkbussen zijn omgeruild met de voorraad potjes. Ze staan nu op de tafel en doen al jaren dienst als fruitschaal.

Een hartjes slinger om de grootste bus
 Ik verzamelde wat lege flessen om ze te gaan verven. Een lege fles wijnazijn en een lege r.oosvic√©e fles mochten dienst doen als kaarsenstandaard. De fles wijnazijn was doorzichtig. Dus goot ik voorzichtig de verf in de fles, draaide de fles langzaam rond, hield haar nog eens op zijn kop en liet toen de overtollige verf er weer uitlopen. Eerste fles geverfd. De andere fles was van groenglas. Dus moest ik die verven aan de buitenkant. Een spuitbus had ik niet dus moest het met een kwast. Eerst plakte ik hartjes op de fles. De stickers komen van een vel met zilverkleurige contourhartjes die je normaal op kaarten plakt om ze te versieren. Eenmaal geverfd zaten er wat druipers op de fles, hier en daar was ik niet zo tevreden maar het ergste kwam 's avonds toen ik de pikdroge fles op pakte om hem van de tafel naar het aanrecht te verhuizen. Voor Bolleboos en Doerak de fles de volgende morgen zouden omgooien of iets dergelijks. Helaas zag je aan beide kanten precies waar ik de fles zo voorzichtig had vastgepakt. Balen, balen balen. Voortaan verf ik de fles op mijn hobbykamer waar ik hem kan laten staan tot hij echt droog is. Ten slotte heb ik die hobbykamer niet voor niets.

Afdruk van mijn duim
 Mannie bedacht meteen dat ik er dan maar een mooi hartje op moest haken. Dus deed ik dat de volgende morgen. Met het dunne katoen waar ik ook de kantrandjes om de voorraad potjes mee had gehaakt. Ik kleurde het in een bakje met water en eetbare kleurstof. Plakte het voorzichtig op de beschadigde plekken. En daarnaast haakte ik een rozenslingertje en een kantenrandje voor om de bovenkant van de fles. Eerst was het rozenslingertje in een kleur bedoeld voor de fles van de wijnazijn. Maar Bolleboos hing er een houten hart omheen. En dat vond ik zo grappig en schattig dat ik dat maar zo gehouden heb.

Toch nog een kaarsen standaard geworden
 Om een babymaaltijd potje haakte ik van een vertaald patroon van Charami een hartjes 'deken'. Een ketting van lossen en twee rozenknopjes om de bovenrand. Een waxinelichtje er in en klaar. De twee andere waxinelichtjes houders had ik al.

Zomaar een hartje aan een kastdeurtje
 Ik vond een hart via Welke.nl op de site van creatief bezig. Jolanda heeft het vertaald uit het Noors. Ik vond het patoon geweldig en wilde het eerst haken om in mijn voorraad potjes te leggen. Maar het werd veel te groot. Dus ging ik naar de link op haar site en kwam ik op de Noorse site. De site van de maakster van het hart. Daar stond nog een kleinere versie. Uiteindelijk heb ik daar mijn eigen versie weer op gemaakt. Doerak hing het hartje om een kastdeur knopje en daar hangt het nu nog steeds.

Een bloemstukje
 Tot slot haakte ik nog een bloemstuk zoals ik eerder voor buurvrouw haakte maar nu met een grote roos onderin op een bedje van in stukjes geknipte restjes garen. Met het patroon van het hartje van de eerder genoemde Noorse site maar nu haakte ik hem als volgt: Met roze in een ring * 3 stokjes, 3 lossen* herhaal van *-* nog 3 keer. Hecht aan met paars en haak in elk stokje een stokje en ik elke hoek, 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes. Haak als je rond bent met halve vaste naar een losse ruimte in de hoek en haak vanuit hier 8 dubbele stokjes in de middelste stokje van de zijkant. Haak een halve vaste in de volgende hoek, en haak nog eens 8 dubbele stokjes in het middelste stokje van de volgende zijkant.
De rand heb ik weer hetzelfde gedaan als het originele patroon maar haakte ik toch een aanpassing rond de boogjes: *1 halve vaste, 2 lossen, halve stokje in de halve vaste, sla de eerst volgende steek over,* herhaal van *-* langs de twee zijkanten. Haak langs de boogjes hetzelfde patroon maar dan zonder een steek over te slaan. Dus in elke steek een boogje.

De grote rozen haalde ik van deze Italiaanse site. (even naar beneden scrollen) De schematekening sprak eigenlijk voor zich. Maar toch had ik even een vertaling van de omschrijving nodig om te begrijpen dat je op de ketting van 40 lossen 1 stokje, 1 vaste 1 stokje in een losse moest haken en dan 1 losse moest overslaan. Dat eerste stukje begreep ik wel. Maar die overgeslagen losse had ik even over het hoofd gezien. Verder is het heel duidelijk en makkelijk te haken.

Omdat de griep ook nog een verrassend virus met zich meebracht, namelijk het schoonmaakvirus, is het huis nu niet alleen versierd maar ook nog schoon. Op de een of andere rare manier wilde ik, toen ik eenmaal weer op de been was, soppen. Ik sopte eerst de badkamer en de badkamer kasten van binnen, toen de keuken en boven op de keukenkastjes. Vervolgens kregen alle bovenkanten van de kamer kasten een beurt. En ik bleef stof zien. De vakkenkast met manden in de kamer moest uitgeruimd en schoon, de spelletjes kast op de zolder werd verblijd met een sopdoek, de tv kast werd ontdaan van een laagje stof, de kasten en planken in de speelkamer werden uitgebreid schoongemaakt en zelfs Mannie werd aangestoken. Hij dook in de schuur en maakte hem een stuk groter en de kliko een stuk voller. (ofwel hij ruimde de schuur op) en zeemde alle ramen aan de buitenkant. Van de tuindeuren tot de ramen van de dakkapel. Uiteraard deed ik toen maar de binnenkant. En omdat het nog geen voorjaar is, ik niet zwanger ben (anders zou je kunnen denken aan nesteldrang) en ik geen andere reden kan bedenken voor mijn enorme schoonmaakwoede moet het van de griep vandaan komen. Het is nu wel genieten hoor. Een schoon en gezellig huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)