zaterdag 27 juni 2015

Tutorial kleine bolletjes rand haken

De afgelopen dagen was ik bezig met het project wat ik in het begin van de week liet zien. Ik wilde er een mooie rand aan haken. Een bolletjes rand. Ik had al een paar keer de leuke gehaakte randen langs zien komen op het internet. Dus zocht ik een tutorial op. Ik vond er een en begon vol goede moed. Maar dat viel vies tegen. Hij werd helemaal niet zoals ik hem in gedachten had. Grof, groot met lange lussen.

Mannie heeft vaak wel een mening over dingen. Dus mocht hij mee kijken. Meebeslissen. En hij was het met me eens. Misschien moet je een ander randje bedenken raadde hij me aan. Lief van hem. Dat advies. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde een bólletjesrand!

En dus probeerde ik. Minder stokjes, minder lossen, meer stokjes, meer ruimte tussen de bolletjes. Het werd het allemaal niet. Tot ik met de moed der wanhoop me vanavond opnieuw aan het randje waagde. En toen ineens had ik het. Een lief, klein, schattig randje. Met lieve, kleine bolletjes. En om anderen mee te laten genieten van mijn uitvinding hier een omschrijving.

Haak eerst een toer vasten om het werkstuk waar de rand moet komen. Haak dan als volgt:
 5 lossen
 Steek in de 3e losse vanaf de haaknaald.
 Sla de draad om de naald
 En haal de draad door de voorste lus. Nu zijn er 2 lussen op de naald.
 Sla de draad weer om de naald.
 Steek nu weer door de derde losse van de 5 lossen ketting. Haal weer een lus op door de draad om de naald te slaan en de draad door de voorste lus te halen. Steek zo in totaal 4 keer in. En sla steeds tussendoor de draad om de naald.
 Na de 4e keer heb je 8 lussen op de naald.
 Sla nu de draad om de naald en haal door alle lussen op de naald. Dit is best een gepriegel. Soms deed ik het in stukjes. Het is belangrijk dat je de lussen goed los ophaalt en niet te veel aan de draad trekt tijdens het omslaan.
 Nu nog 1 halve vaste in die zelfde 3e losse van de 5 lossen ketting.
 Haak 2 lossen
1 halve vaste in de 2e vaste in de basisrand. 

Deze stappen steeds herhalen tot je hele rand klaar is. Nu heb je dus een rand met lieve, bescheiden kleine bolletjes en is de ruimte tussen het project en de bolletjes en de bolletjes onderling niet te groot.

Ik hoop dat je er iets mee kan. Als je zelf nu ook zo'n leuke bolletjes rand haakt vanaf deze tutorial laat dan even een berichtje achter of stuur een fotootje. Altijd leuk om te zien hoe anderen het weer doen. Dat inspireert me weer om vaker tutorials te schrijven.

5 opmerkingen:

 1. Super uitgelegd. Hier was ik al een poosje naar op zoek! Ga er dadelijk mee aan de slag. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Wel voor dit super leuke randje past perfect bij mijn kleine meisjesponcho! groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Yvonne, Leuk dat je het kan gebruiken. Stuur je een foto van de poncho als hij af is?

  Groetjes, Clarisse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel! Goed uitgelegd en mooie foto's! Duidelijk stap voor stap! Mooi randje voor mijn granny-squares-kussen.
  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)