zondag 20 november 2016

Cadeautje: gratis haakpatroontje van een zwarte pietje

Het is een heel bekend boek onder velen. De 5 talen van de liefde. Waar de een veel meer van complimentjes houd is de ander gek op cadeautjes krijgen. Ik houd ook wel van cadeautjes. Maar ik hoef ze niet perse te krijgen. Ze weggeven vind ik ook leuk. En waar mijn portemonnee niet direct overloopt van het geld ben ik erg creatief geworden in het weggeven van zelfgemaakte cadeau's. Of cadeaus die niet veel geld gekost hebben maar die ik zelf een persoonlijk tintje heb gegeven. Daar houd ik eigenlijk nog het meest van. Iets knutselen, haken of breien. Het heeft zoveel meer waarde vind ik als je iets zelfgemaakt hebt. Aan de andere kant kan ik me ook best voorstellen dat er mensen zijn die hun neus ophalen voor zelfgemaakte cadeau's. Die willen liever een duur cadeau uit de woonwinkel met een duidelijk zichtbaar merk er op dan een zelfgeverfde wijnfles. Gelukkig heb ik zulke mensen niet in mijn omgeving. Of ze laten het niet merken. Dat kan natuurlijk ook. ;-)

Maar goed, in ieder geval heb ik in deze heerlijke cadeautjes tijd ook voor jullie een cadeautje. Zwarte Pietjes. Die volgens mij nog niet op het Nederlandse web bestaan. Zelf bedacht. En inmiddels al 9 keer gemaakt. Tot nu toe heb ik ze weggegeven. Ze zijn allemaal op de school van Bolleboos en Doerak terecht gekomen. Maar van Doerak moet ik nu ook Pietjes voor in huis maken. Dus haak ik nog even door.

Om jullie ook de gelegenheid te geven voor dat het pakjes avond is de Pietjes gehaakt te hebben komt bij deze het patroon.Hoofd:
1-  6 vasten in een ring.
2- 2 vasten in elke vaste. (12)
3- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de volgende vaste. (18)
4- 1 vaste in elke vaste. Wissel in de laatst steek naar zwart. (18)
5- Maak met zwart een lussentoer: steek de haaknaald in de eerste vaste, maak een lus om je linker wijsvinger, (foto 1) steek de haaknaald onder de twee draden door die het begin van de lus vormen. Haal de haaknaald met de 2 draden door de vaste heen, (foto 2) sla de draad nog eens om de naald en haal de naald door allebei de lussen. (foto 3) Vouw de lus naar voren en steek achter de lus langs in de volgende vaste. (foto 4) Maak in elke vaste een lussensteek en vouw elke lus naar voren. (18)

foto 3
foto 1
foto 2
foto 4


6- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten samen haken. (12)
Vul het hoofdje stevig op.
7- De vasten 2 aan 2 samen haken. (6)
Hecht af met een halve vaste in de 1e steek van toer 7. Haal de draad met behulp van een stopnaald door de voorste lussen van de laatste toer. Trek zachtjes aan en weef de draad weg.

Muts:
Haak met fluffygaren.
1-  2 lossen, 6 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald.
2- 2 vasten in elke vaste. (12)
3- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vaste in de volgende vaste. (18)
Hecht af met een halve vaste in de eerste vaste van toer 3. Naai de muts op het hoofd en zorg dat de lussenrand onder de muts uit komt.

Kraag:
Haak met fluffygaren.
1- 2 lossen, 6 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald.
2- 2 vasten in elke vaste. (12)
Hecht af met een halve vaste in de eerste vaste van toer 2. Naai de kraag aan de onderkant van het hoofdje.

Lijfje:
1- 6 vasten in een ring.
2- 2 vasten in elke vaste. (12)
3- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de volgende vaste. (18)
4- 1 vaste in de eerste vaste. Vouw een stuk pijpenrager om de eerste vaste heen, (foto 1) steek de haaknaald achter langs en haak in de volgende steek een vaste, (foto 2) haak 1 vaste in de volgende 11 vasten, vouw het andere uiteinde van de pijpenrager om de laatst gehaakte vaste heen, steek de haaknaald ook hier weer achter langs en haak gewoon weer door met een vaste in elk van de volgende vasten. (18)


foto 1
foto 2
Hier zie je hoe je weer verder gaat.


5- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten samen haken.
Vul het lijfje stevig op.
6- Haak de eerste 2 vasten samen, vouw weer een stuk pijpenrager om de eerste steek heen, steek de haaknaald achter langs en haak de volgende 2 vasten samen. Haak nog eens 2 vasten samen en vouw dan het andere uiteinde van de pijpenrager om de steek. Haak nu de laatste 2 vasten samen. 
Hecht af met een halve vaste in de eerste steek van de 6e toer. Naai het lijfje aan het hoofdje. Zelf heb ik het mutsje na verloop van tijd steeds als laatst vast gemaakt. Dan kon ik op het zwarte gedeelte van het hoofdje makkelijk heen en weer steken om het lijfje goed stevig vast te maken. En met het witte uiteinde van de kraag borduurde ik ook meteen oogjes. Al hebben we op de school van Bolleboos en Doerak wiebeloogjes op de hoofdjes geplakt. Dat geeft ook een heel leuk effect. 

Geniet van het cadeautje wat je zomaar in je schoen geworpen krijgt. ;-) Enne laat je me weten als je het patroon gebruikt hebt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)