donderdag 11 augustus 2016

Kopje met vet - Tutorial kaarsvet in een kopje laten smelten

De afgelopen weken heb ik heerlijk gefreubeld, geknutseld en gerommeld met allerlei soorten materiaal. Zelfs kaarsvet kwam voorbij. En natuurlijk moest er ook gehaakt worden. De komende tijd zal ik dus wat werk uitleg plaatsen. Of zoals het zo mooi officieel heet: een tutorial.

Zullen we dan maar beginnen met het kaarsvet? Om jullie niet te lang in spanning te laten wat ik daar nu precies mee gedaan heb.

Al tijden heb ik twee oude kopjes boven staan. Ooit meegenomen bij de kringloop vandaan met wilde plannen in mijn hoofd. Maar die wilde plannen stranden in niets en daar bleef het bij.

Tot ik terug kwam van vakantie. Met een uitgerust hoofd en een heleboel energie. Na wat noodzakelijke klussen (wat kan je tuin een oerwoud worden in drie weken tijd) kon ik lekker aan de slag met andere dingen. De kopjes kwamen van zolder. En twee door de zon gesmolten kaarsen haalde ik uit de vensterbank. (Oude kaarsen zouden ook heel goed moeten kunnen. Maar die had ik niet. Dus die gesmolten kaarsen waren een uitkomst.) Met een plakband automaat, een stukje dikke katoen en een aardappel schilmesje.

 Met dat mesje snijd ik de kaars in klein stukjes. Ik stop het touwtje voorzichtig tussen de stukjes, en plak die vast met twee stukjes plakband dat ik over het kopje plak. Zo houd ik het touwtje rechtop.
 Dan plaats ik het hele kopje in een pannetje dat ik op het gasfornuis zet. Voor de zekerheid werd het mijn oudste pannetje. (Waar ik toch eigenlijk wel een klein beetje aan gehecht ben. Gewoon omdat ie zo oud is. Dus doe ik wel heel voorzichtig.)
 Langzaamaan veranderen de brokjes kaars in een vloeibare massa. Vol spanning volg ik het proces. Halverwege zie ik dat er wel heel weinig kaarsvet overblijft. Dus snijd ik nog wat bij. Als eenmaal alles gesmolten is haal ik het kopje voorzichtig uit het pannetje.
 Langzaam stolt het kaarsvet weer.
 Oh een domper. Het kaarsvet stolt zo snel dat er een kuil in het midden komt
 Dus nog maar eens kaarsvet smelten. Maar nu in een glazen potje. Want als ik het kaarsvet in het kopje weer smelt dan zal die kuil waarschijnlijk weer ontstaan.
 Uiteindelijk giet ik nog een heel klein laagje vloeibare kaarsvet over het gestolde vet. En nu is het wel mooi een geheel. Al zie je dat niet zo goed op de foto. Omdat het vet hier nog niet gestold is. Dat moeten jullie dus maar van mij aannemen. ;-)
Ik hoop dat jullie iets kunnen met deze tutorial. En heb je dus geen oude kaarsen dan weet je wat je te doen staat. Zet een kaarsenstandaard met kaars in de vensterbank. Een paar warme dagen is voldoende. ;-)

Update: om het lont beter te laten staan kan je ook echt kaarsenlont bestellen. En om het lontje goed op de bodem te houden kan je het metalen ringetje uit de oude kaars gebruiken. Leg het ringetje onderin het kopje en het lontje blijft tot onderin de kaars staan.

2 opmerkingen:

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)